Επιστολή Μ. Τοπολάνεκ στους «27»

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009 17:58
A- A A+

«Η χρηματοοικονομική αναταραχή που ξεκίνησε από τις κακές πρακτικές ορισμένων τραπεζών, μετατράπηκε σε σοβαρή χρηματοοικονομική κρίση με αρνητικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία», αναφέρει σε επιστολή του προς τους «27» ο πρωθυπουργός της Τσεχίας και προεδρεύων της ΕΕ Μίρεκ Τοπολάνεκ εν όψει της έκτακτης συνόδου κορυφής της Κυριακής.

«Οι παρούσες συνθήκες απαιτούν τη συνεργασία και το συντονισμό δράσεων, σε υψηλό επίπεδο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση των χρηματοπιστωτικών ροών στην οικονομία, ο Τσέχος πρωθυπουργός τονίζει ότι απαιτείται δράση σε πολλά επίπεδα. Μερικά από αυτά είναι το θέμα των τοξικών στοιχείων στα ενεργητικά των τραπεζών, η βελτίωση του κανονισμού και της εποπτείας των χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, καθώς και η ενίσχυση της μακρονομισματικής σταθερότητας στην Ευρώπη.

Επίσης, στο πλαίσιο ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας, οι "27" καλούνται να συντονίσουν την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης της οικονομίας τους.

Παράλληλα, την Κυριακή οι ευρωπαίοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τα μέτρα στήριξης της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς επίσης τα μέτρα για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι αμοιβαία και να μην προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά, επισημαίνει ο Τσέχος πρωθυπουργός στην επιστολή του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή