Πιθανή επίσκεψη Ομπάμα στην Πράγα τον Απρίλιο

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009 05:40
A- A A+

Σύντομη επίσκεψη στην Τσεχία ενδέχεται να πραγματοποιήσει στις 4 Απριλίου ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, η οποία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. για το τρέχον εξάμηνο, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τσεχικό Τύπο, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές.

«Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση αλλά εκείνο το σαββατοκύριακο δεν θα κατέβω με το αυτοκίνητό μου στην Πράγμα γιατί θα υπάρξει τρομερό μποτιλιάρισμα», είπε ο επικεφαλής της τσεχικής διπλωματίας, Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ, σύμφωνα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα www.ihned.cz.

Ο Σβάρτσενμπεργκ είχε συναντηθεί πρόσφατα στην Ουάσινγκτον με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Χίλαρι Κλίντον.

«Ενεργούμε εδώ και καιρό ώστε ο κ. Ομπάμα να επισκεφθεί την Τσεχία και την Πράγα κατά τη διάρκεια της τσεχικής προεδρίας», είπε από την πλευρά της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ζουζάνα Οπλετάλοβα. «Όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να επιβεβαιώσω τίποτα συγκεκριμένο επειδή η αμερικανική πλευρά θα πρέπει να κάνει πρώτη την ανακοίνωση», πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι η τσεχική προεδρία θέλει να οργανώσει μια σύνοδο κορυφής με τους 27 ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ και τον Ομπάμα.

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Τσεχίας, Ραντίμ Ότσβατ, ανέφερε εξάλλου ότι η επίσκεψη του Ομπάμα «προετοιμάζεται εδώ και πολλές εβδομάδες». Σύμφωνα με το πρακτορείο CTK ο Αμερικανός πρόεδρος θα συνοδεύεται από την Κλίντον και τον υπουργό ¶μυνας Ρόμπερτ Γκέιτς.

Ο Ομπάμα θα συμμετάσχει στις 2 Απριλίου στη σύνοδο της G20 στο Λονδίνο και κατόπιν, στις 3 και 4 του μήνα, στη σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στο Στρασβούργο και το Κελ, στα γαλλο-γερμανικά σύνορα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή