Εκπρόσωπο στη Βουλή των Αντιπροσώπων αποκτά η Ουάσινγκτον

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009 05:48
A- A A+

Εκπρόσωπο στη Βουλή των Αντιπροσώπων θα αποκτήσουν τελικά οι κάτοικοι της αμερικανικής πρωτεύουσας, Ουάσινγκτον, αφού το αίτημα που είχε υποβληθεί για πρώτη φορά πριν από δύο αιώνες, εγκρίθηκε τελικά χθες από την Γερουσία.

Με ψήφους 61 υπέρ έναντι 37 κατά η Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο το οποίο θα συζητηθεί - και αναμένεται να εγκριθεί την επόμενη εβδομάδα - από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Για να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών, το νομοσχέδιο προβλέπει και την αύξηση των εδρών της Γιούτα στη Βουλή από τρεις σε τέσσερις. Το Δημοκρατικό Κόμμα υπερτερεί στην Ουάσινγκτον ενώ οι Ρεπουμπλικανοί κερδίζουν, κατά παράδοση, τη Γιούτα.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από το Κονέκτικατ, Τζο Λίμπερμαν, που προώθησε ενεργά το νομοσχέδιο, υποδέχτηκε την έγκρισή του με τη λέξη «αλληλούϊα».

Μόλις ολοκληρωθεί η ψήφισή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το νομοσχέδιο θα σταλεί στο γραφείο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος έχει υποσχεθεί να το επικυρώσει.

Αναμένεται πάντως να υπάρξουν και αντιδράσεις που δεν αποκλείεται να φέρουν το θέμα μέχρι και το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Και αυτό γιατί σύμφωνα με το σύνταγμα εκπροσώπους δικαιούνται να έχουν μόνο οι Πολιτείες και όχι οι πόλεις ή οι περιφέρειες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι η μοναδική δημοκρατική χώρα του κόσμου όπου οι κάτοικοι της πρωτεύουσας δεν εκπροσωπούνται στο νομοθετικό σώμα.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή