Μεξικό: Χιλιάδες στρατιώτες στην πόλη Σιουδάδ Χουάρες

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009 06:19
A- A A+

Χιλιάδες στρατιώτες και ομοσπονδιακούς αστυνομικούς στην πόλη Σιουδάδ Χουάρες, όπου η έννομη τάξη βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης εξ αιτίας του πολέμουο μεταξύ των συμμοριώνπου διακινούν ναρκωτικά προς τις ΗΠΑ, αποφάσισε να στείλει η κυβέρνηση του Μεξικού.

Ο στρατός ανακοίνωσε την ανάπτυξη άλλων 5.000 ανδρών, ανεβάζοντας στους 7.500 τον συνολικό αριθμό των στρατιωτών και των ομοσπονδιακών αστυνομικών στην πόλη, που βρίσκεται στα σύνορα με το Τέξας.

Αυτόν τον μήνα μόνο, ένοπλοι - μέλη συμμοριών σκότωσαν 250 ανθρώπους στη Σιουδάδ Χουάρες. Μάλιστα την Τετάρτη, την ώρα που γινόταν συνεδρίαση με θέμα την αποκατάσταση της βίας, διατυπώθηκαν τρεις απειλές για τοποθετήσεις βομβών, υποχρεώνοντας τον στρατό να κλείσει για λίγη ώρα το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης.

«Ρίχνουμε όλο το βάρος σε αυτό. Καθαρίζουμε το σπίτι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της χώρας, Φελίπε Καλδερόν, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση.

Η στρατιωτική επιχείρηση της κυβέρνησης Καλδερόν στη Σιουδάδ Χουάρες υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, που ανησυχούν ότι η βία μπορεί να αποσταθεροποιήσει το Μεξικό και να μεταφερθεί στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πλέον καταζητούμενος βαρώνος των ναρκωτικών, Χοακίν «Σόρτι» Γκουσμάν, ο οποίος είναι επικεφαλής ενός καρτέλ με έδρα την πολιτεία Σιναλόα, θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό του στη Σιουδάδ Χουάρες, η οποία σήμερα ελέγχεται από τον Βισέντε Καρίγιο Φουέντες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή