ΗΠΑ: Διχάζει ο προϋπολογισμός Ομπάμα

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009 09:23
UPD:09:54
REUTERS/STELIOS VARIAS

A- A A+

Με μικτές αντιδράσεις υποδέχθηκε τον κρατικό προϋπολογισμό του Ομπάμα για το 2010 ο αμερικανικός λαός. Πολλοί «χαιρέτισαν» τις σχεδιαζόμενες δαπάνες και τις φοροελαφρύνσεις που περιλαμβάνει, ενώ άλλοι αμφισβήτησαν το προϋπολογιζόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο συνεπάγεται.

Ο Ομπάμα ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι ο προϋπολογισμός θα είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ή διάσωσης εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και θα θέσει τα θεμέλια για ανάπτυξη εν μέσω της σοβαρότερης οικονομικής ύφεσης από τη δεκαετία του ΄30.

«Μου αρέσει ο Ομπάμα, επομένως προτίθεμαι να το δω με συγκρατημένη αισιοδοξία», λέει ο 62χρονος δικηγόρος από το Σαν Φρανσίσκο, Ντέιβιντ Μπελ.

¶λλοι δηλώνουν δυσαρεστημένοι για τις τεράστιες δαπάνες που προβλέπει το σχέδιο Ομπάμα με το προϋπολογιζόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα να ανέρχεται σε 1.75 τρισεκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος 2009.

«Στο τέλος, τα πάντα θα πρέπει να αποπληρωθούν...», λέει ο 40χρονος Μάρτιν Πράϊορ, ηλεκτρολόγος από την Καλιφόρνια, ο οποίος αποκάλεσε τον προϋπολογισμό «καταστροφή».

Ο προϋπολογισμός μπήκε στο στόχαστρο και των ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο κυρίως εξαιτίας της αύξησης των φόρων που προβλέπει για τους πιο ευκατάστατους αμερικανούς.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή