Ολοκληρώθηκαν οι επαφές της Ντ. Μπακογιάννη στις ΗΠΑ

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009 09:47
UPD:09:55
A- A A+

Θέματα που αφορούν την Ελλάδα και ευρύτερα την Ελληνική Προεδρία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) συζήτησαν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και η μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Σούζαν Ράις.

Νωρίτερα, η κ. Μπακογιάννη είχε συνάντηση στη Νέα Υόρκη και με τον ειδικό απεσταλμένο του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς.

Από τις επαφές της υπουργού Εξωτερικών με στελέχη της νέας κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών, διαφαίνεται ότι «αν και οι στρατηγικές θέσεις των χωρών και τα συμφέροντα δεν αλλάζουν έτσι εύκολα, υπάρχει βούληση συνεργασίας και αυτό αφορά ευρύτερα τη διάθεσή τους για νέο ξεκίνημα στις διεθνείς σχέσεις».

Η κ. Μπακογιάννη με τις συναντήσεις σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη είχε την ευκαιρία, όπως υπογραμμίζεται, να δει ουσιαστικά τα πέντε «πρόσωπα κλειδιά» της νέας κυβέρνησης που θα ασκούν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν ζητήματα των διμερών σχέσεων, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, τα ενεργειακά και σε σχέση με το ρόλο της Ρωσίας στην περιοχή, τα προβλήματα στον Καύκασο, το Μεσανατολικό και η κατάσταση στο Κόσοβο.

Η κ. Μπακογιάννη παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις και ανέλυσε τα επιχειρήματα της Αθήνας, αλλά συνάμα και της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ, στα προαναφερθέντα θέματα.

Σήμερα, η κ. Μπακογιάννη θα μιλήσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας του ΟΑΣΕ.

Πηγή: ΑΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή