Η Ελλάδα σε ρυθμούς καρναβαλιού

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009 11:01
UPD:11:33
A- A A+

Κορυφώνονται οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε ολόκληρη την ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς πλησιάζει η τελευταία Κυριακή της αποκριάς. Επίκεντρο των εορτασμών αποτελεί και φέτος η πόλη της Ξάνθης, όπου θα πραγματοποιηθεί το διάσημο καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας.

Οι διοργανωτές προβλέπουν ότι στη μεγάλη παρέλαση φέτος θα λάβουν μέρος 17.000 καρναβαλιστές, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, περίπου στα 300.000 άτομα. Η πληρότητα των ξενοδοχείων της πόλης και των γύρω περιοχών αγγίζει το 100%

Το μεσημέρι του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης θα τραγουδήσουν οι Goin Through and the family. Την Κυριακή το μεσημέρι άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους της Ξάνθης, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν τον βασιλιά καρνάβαλο.

Το βράδυ της Κυριακής, στην γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου θα αναβιώσει για μια ακόμα χρονιά το κάψιμο του Τζάρου, ξανθιώτικο έθιμο που κρατάει από το παρελθόν.

Καρναβαλικές εκδηλώσεις με μουσική και ξέφρενο χορό θα πραγματοποιηθούν επίσης στη Νέα Πέραμο της Καβάλας, αλλά και στη Θάσο, όπου θα αναβιώσουν παλιότερα καρναβάλια της περιοχής που βασίζονται σε Διονυσιακές παραδόσεις με πειράγματα, βωμολοχίες και αυτοσχέδια θεατρικά δρώμενα. Στο νομό Δράμας τις εντυπώσεις κλέβει το καρναβάλι της Χωριστής.

Τα έθιμα της Καθαρής Δευτέρας

Στο Καλαμπάκι και τη Μαυρολεύκη του νομού Δράμας την Καθαρή Δευτέρα θα αναβιώσει ένα από τα παραδοσιακά δρώμενα του ελληνικού χώρου, γνωστό με την ονομασία "Καλόγερος". Ο "Καλόγερος", που αντιπροσωπεύει το αγαθό πνεύμα της βλάστησης και της καρποφορίας, είναι μεταμφιεσμένος με παλιόρουχα και με κουδούνια, μιμούμενος προβιές. Μαζί με άλλους μεταμφιεσμένους επισκέπτεται τα σπίτια του χωριού, όπου οι γυναίκες τον ραίνουν με πολυσπόρια, σύμβολα πλούσιας παραγωγής.

Αποκριάτικο δρώμενο για την καλή χρονιά, την πλούσια καρποφορία της γης και την αφθονία των κοπαδιών γιορτάζει την Καθαρή Δευτέρα και η Νέδουσα του νομού Μεσσηνίας Καλαμάτας στον Ταΰγετο, αναβιώνοντας παμπάλαια έθιμα σε μια από τις λίγες αγροτικές γιορτές που διατηρούν μέχρι σήμερα τον παραδοσιακό χαρακτήρα τους.

Σύμφωνα με το έθιμο, το πρωί της Καθαρής Δευτέρας οι καρναβαλιστές, μεταμφιεσμένοι τραγόμορφα και ζωσμένοι με βαριά ποιμενικά κουδούνια, επισκέπτονται όλα τα σπίτια και μαζεύουν οτιδήποτε τους προσφέρουν οι χωρικοί: φρούτα, νηστίσιμα φαγητά, ξηρούς καρπούς, κρασί. Το μεσημέρι αρχίζει η αναπαράσταση της ζωής του ανθρώπου: σπορά και όργωμα της γης, θέρισμα, γάμος, θάνατος και ανάσταση.

Προτεινόμενα για εσάς