Ντ. Μπακογιάννη: Εντιμος διαπραγματευτής η ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009 20:56
A- A A+

Η Ελληνική Προεδρία του ΟΑΣΕ για το 2009, «σ’ ένα έτος δύσκολο», θα εργαστεί με ενεργό ρόλο για τη διαχείριση κρίσεων ως «έντιμος διαπραγματευτής», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σε δηλώσεις της μετά την ομιλία της στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στην ομιλία της σημείωσε ότι υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες της Γενεύης για τη Γεωργία και ότι «φαίνεται πως δεν συμμερίζονται όλοι αυτή την άποψη», η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι δεν συμφωνεί, τονίζοντας: «Νομίζω ότι δεν είναι πολύ μεγάλη πρόοδος, αλλά υπάρχει μια πρόοδος. Έχουμε συμφωνήσει σχετικά με τους μηχανισμούς για την πρόληψη της έντασης και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου και θα συνεχίσουμε, όπως θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βρούμε μια συναίνεση για τη διατήρηση της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Γεωργία. Είναι μια σημαντική αποστολή, μια αποστολή αναγκαία στην περιοχή. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις από την Ελληνική Προεδρία και ελπίζω ότι θα καταφέρουμε να επιτύχουμε μια συμφωνία σχετικά με αυτό».

Στη συνέχεια, απάντησε σε ερωτήσεις για τις συγκρούσεις σε άλλες περιοχές. Για το Ναγκόρνο Καραμπάχ επεσήμανε ότι «οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη» και εξέφρασε την ελπίδα «να βρεθεί μια συμφωνία πριν από το τέλος του 2009».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση του Ρώσου πρέσβη περί «έλλειψης έγκαιρης αντίδρασης» από τον ΟΑΣΕ στη Γεωργία, είπε ότι η Ελληνική Προεδρία προσπαθεί για το τι πρέπει να γίνει μέσα στο 2009, σημειώνοντας ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει το παρελθόν. «Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για μας είναι να εξετάσουμε το μέλλον. Η παρουσία του ΟΑΣΕ είναι απαραίτητη στην περιοχή και είναι μια πολύτιμη παρουσία κατά τη γνώμη μου, και ελπίζω ότι στο τέλος θα είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε με τους πάντες», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.

Σχετικά με την ανταπόκριση που βρήκε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό ότι ακούσαμε πολύ καλά λόγια από όλους τους συμμετέχοντες και λάβαμε τη στήριξή τους για την περαιτέρω προσπάθεια που η Ελληνική Προεδρία θα κάνει».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή