Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Καλιφόρνια λόγω ξηρασίας

Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2009 10:45
A- A A+

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε χθες στην Καλιφόρνια ο κυβερνήτη της, ¶ρνολντ Σβαρτσενέγκερ, εξ αιτίας της τριετούς ξηρασίας και της παρατεταμένης ανομβρίας, ανοίγοντας το δρόμο για την διάθεση έκτακτων κεφαλαίων στις περιοχές που πλήττονται.

«Πρόκειται για μια κρίση, εξ ίσου σοβαρή όσο αυτή που θα προκαλούσε ένας σεισμός ή μια πυρκαγιά... πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με την ίδια αίσθηση επείγοντος, αναβαθμίζοντας τις υποδομές της Καλιφόρνιας για την υδροδότηση προκειμένου να διασφαλίσουμε μια αξιόπιστη και καθαρή παροχή νερού για την πολιτεία μας», δήλωσε ο Σβαρτσενέγκερ, απευθύνοντας έκκληση προς τους πολίτες για εξοικονόμηση νερού.

Εάν οι πολίτες δεν πάρουν εθελοντικά μέτρα για την περιστολή της κατανάλωσης νερού, η πολιτεία δεν αποκλείεται να θεσπίσει την υδροδότηση με δελτίο, ή έως μια συγκεκριμένη ποσότητα – απαγορεύοντας τα συστήματα αυτόματου ποτίσματος γρασιδιού και φυτών, περιορίζοντας το πλύσιμο των αυτοκινήτων αλλά και τη χρήση νερού για να γεμίζουν πισίνες – ανέφερε ο Σβαρτσενέγκερ.

Όπως πρόσθεσε, τον Μάρτιο, η παροχή νερού για γεωργική χρήση θα μειωθεί για συγκεκριμένες περιόδους. Ο Σβαρτσενέγκερ εκτίμησε ότι η ξηρασία θα στοιχίσει στον αγροτικό τομέα της πολιτείας πάνω από 2 δισ. δολάρια.

Μετά από έναν εξαιρετικά ξηρό χειμώνα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες σημειώθηκε ελάχιστη βροχόπτωση ή χιονόπτωση στην Καλιφόρνια, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ότι οι πιθανότητες επιστροφής στις κανονικές καιρικές συνθήκες για την εποχή είναι μόλις 15%.

Ο Μάρτιος, ο Απρίλιος και ο Μάιος του 2008 ήταν ανάμεσα στους πιο άνυδρους μήνες αφότου άρχισαν να καταγράφονται σχετικά στατιστικά στοιχεία, και τα αποθέματα νερού μειώθηκαν σε ιστορικά χαμηλά.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή