Ξεκίνησε η δίκη για τη δολοφονία του Ρ. Χαρίρι

Κυριακή, 01 Μαρτίου 2009 17:23
A- A A+

Ξεκίνησε στο Ειδικό Δικαστήριο για το Λίβανο, στη Χάγη, η δίκη των υπόπτων για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι.

Ο Χαρίρι και άλλοι 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Βηρυτό, στις 14 Φεβρουαρίου 2005. Η δολοφονία του προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, με ορισμένους αντι-σύρους Λιβανέζους πολιτικούς να κατηγορούν τη Συρία για την επίθεση, παρά τη διάψευση της Δαμασκού.

Οι αρχές του Λιβάνου, οι οποίες πρόσφατα άφησαν ελεύθερους με εγγύηση τους τρεις άνδρες που κρατούνταν ως ύποπτοι για συμμετοχή στη δολοφονία του Χαρίρι, εξακολουθούν να κρατούν τέσσερις στρατηγούς, οι οποίοι ήταν διοικητές των φιλο-συριακών αρχών ασφαλείας του Λιβάνου την εποχή εκείνη.

Το δικαστήριο εκτιμάται ότι θα χρειαστεί περίπου τρία με πέντε χρόνια για να εξετάσει την υπόθεση και έχει οριστεί προϋπολογισμός 51,4 εκατ. δολαρίων για τις λειτουργίες του για το 2009.

Ο εισαγγελέας Ντανιέλ Μπελμάρ ανέφερε στους δημοσιογράφους, κατά την τελετή έναρξη των εργασιών του Ειδικού Δικαστηρίου, ότι έχει 60 μέρες για να ζητήσει από τις αρχές του Λιβάνου τη μεταφορά των υπόπτων και των αποδεικτικών στοιχείων στη Χάγη.

Δήλωσε, επίσης, ότι θα συνεχίσει να συγκεντρώνει στοιχεία και ενδεχομένως να ασκήσει αρκετές διώξεις στη διάρκεια της διαδικασίας. «Όταν θα κρίνω ότι διαθέτω επαρκή στοιχεία εναντίον κάποιου ή κάποιων, θα ασκήσω δίωξη», τόνισε.

Οι ύποπτοι, που θα μεταφερθούν στη Χάγη, θα κρατηθούν στο κέντρο Σεβενίνγκεν, όπου κρατούνται και ύποπτοι του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Σε περίπτωση που ασκηθούν διώξεις, οι ύποπτοι μπορούν να παραδοθούν στο ΔΠΔ. Διαφορετικά το δικαστήριο μπορεί να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ασκήσει πιέσεις στις άλλες χώρες να απελάσουν τους υπόπτους για να δικαστούν στη Χάγη ή ακόμη να τους δικάσει ερήμην.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή