«Ανθρωπος της CIA ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Μιλόσεβιτς»

Τρίτη, 03 Μαρτίου 2009 10:50
A- A A+

«Αξιόπιστο συνεργάτη της CIA» χαρακτηρίζει η εφημερίδα «Los Angeles Times» τον πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της περιόδου Μιλόσεβιτς, Γιόβιτσα Στάνισιτς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείτα βετεράνο πράκτορα της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, ο Γιόβιτσα Στάνισιτς, ο οποίος κατηγορείται ότι έστησε «δίκτυα γενοκτονιών» ήταν «πολύτιμη πηγή της CIA».

Ο Στάνισιτς, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, φέρεται, σύμφωνα πάντα με τους «Los Angeles Times» να είχε βοηθήσει πολύ τη CIA.

Μάλιστα, η ίδια η υπηρεσία φέρεται να έχει προσκομίσει στις δικαστικές αρχές απόρρητο έγγραφο που αναφέρεται στη συμβολή του Στάνισιτς και τον βοηθητικό του ρόλο.

Βάσει του δημοσιεύματος, ο Στάνισιτς στρατολογήθηκε από τη CIA, στο Βελιγράδι, το 1992, από τον Γουίλιαμ Λόφγκρεν, ο οποίος έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί.

«Για οκτώ χρόνια, ο Στάνισιτς ήταν ο άνθρωπος της CIA στο Βελιγράδι. Κατά τη διάρκεια μυστικών συναντήσεων σε σκάφη και κρησφύγετα, κατά μήκος του ποταμού Σάβα, αποκάλυπτε λεπτομέρειες που αφορούσαν το εσωτερικό έργο του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Προμήθευε πληροφορίες για τις τοποθεσίες όπου φυλάσσονταν οι όμηροι, βοηθούσε τις επιχειρήσεις της CIA για τον εντοπισμό ομαδικών τάφων και βοήθησε την υπηρεσία να στήσει ένα δίκτυο μυστικών βάσεων στη Βοσνία», γράφει η εφημερίδα.

Παράλληλα, ωστόσο, ο Στάνισιτς φέρεται να έστηνε ομάδες θανάτου για τον Μιλόσεβιτς που διεξήγαν εκστρατείες γενοκτονίας, σύμφωνα με τους εισαγγελείς της Χάγης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή