Ο Γκρούεφσκι καταδίκασε την επίθεση στην Οχρίδα

Τρίτη, 03 Μαρτίου 2009 18:34
UPD:18:57
A- A A+

Καταδίκασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι την επίθεση κατά Ελλήνων τουριστών στην Οχρίδα, εκφράζοντας τη λύπη του για το περιστατικό.

Ωστόσο, ανέφερε πως η έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας από ελληνικής πλευράς δεν αποτελεί την κατάλληλη προσέγγιση για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους ζητημάτων.

«Λυπάμαι γι' αυτό το επεισόδιο, δεν είναι κάτι καλό και το καταδικάζω. Ωστόσο, δεν είναι αναγκαία μια τέτοια έκκληση, επειδή οι πολίτες μας είναι μονίμως εκτεθειμένοι σε τέτοιου είδους πιέσεις και απρεπή συνθήματα στα αυτοκίνητά τους, στην Ελλάδα. Υπάρχουν τέτοιου είδους μεμονωμένα άτομα σε κάθε χώρα, αλλά αυτός (σ.σ. η προειδοποίηση του ελληνικού υπουργείου προς τους Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην ΠΓΔΜ), δεν είναι ο τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων. Είμαι υπέρ της επίλυσης αυτών, αλλά όχι κατ' αυτόν τον τρόπο, που κάθε άλλο παρά βοηθά» ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Εξάλλου, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα, απέρριψε τις αναφορές, χθες, του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, ότι «τέτοιες πράξεις, είναι το ορατό αποτέλεσμα του εθνικισμού και της στρεφόμενης κατά της Ελλάδας μισαλλοδοξίας, που συνειδητά καλλιεργούνται τον τελευταίο καιρό στα Σκόπια».

«Θεωρούμε ότι ο τόνος της ελληνικής αυτής αντίδρασης είναι υπερβολικά υψηλός και ασύμμετρος και απευθύνουμε έκκληση, το μεμονωμένο αυτό περιστατικό, καθώς και δεκάδες άλλα που σημειώθηκαν την περασμένη χρονιά στην Ελλάδα κατά "Μακεδόνων" πολιτών, να μην αποτελέσουν αντικείμενο μικροπολιτικής εκμετάλλευσης» αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Προτείνει ακόμη «το σχηματισμό μίας μεικτής "μακεδονο-ελληνικής επιτροπής", αποτελούμενης από αρμόδια όργανα για την ασφάλεια και τις μεταφορές, η οποία θα λειτουργεί σε στενή συνεργασία και θα έχει ως σκοπό την πρόληψη και την επίλυση τέτοιων και παρόμοιων, στο μέλλον, συμβάντων».

Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη γειτονική χώρα, η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας έχει μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων, προκειμένου να επιδώσει διάβημα για το προχθεσινό συμβάν.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή