Γουατεμάλα: Απειλές κατά της οικογένειας του υπουργού Αμυνας

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2009 09:17
A- A A+

Απειλές κατά της ζωής τους δέχθηκαν μέλη της οικογένειας του υπουργού ¶μυνας, μετά την δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα ανοίξει επί χρόνια σφραγισμένους φακέλους του στρατού που αφορούν ακρότητες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξε στον εμφύλιο πόλεμο στη Γουατεμάλα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας ¶λβαρο Κολόμ.

Ο Κολόμ είχε δεσμευτεί το 2008 ότι θα ανοίξουν τα αρχεία των ενόπλων δυνάμεων και ότι διάφοροι ερευνητές θα μπορέσουν να τα μελετήσουν για να βρουν αποδείξεις της εμπλοκής του στρατού σε σφαγές στην διάρκεια της σύρραξης, από το 1960 ως το 1996, ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους αριστερούς αντάρτες.

«Έχουμε πληροφορίες ότι μέλη της οικογενείας του υπουργού Αμύνης έλαβαν απειλές ότι θα δολοφονηθούν από μια ομάδα πρώην αξιωματούχων του στρατού που αναστατώθηκαν εξ αιτίας του αποχαρακτηρισμού δυνητικά ενοχοποιητικών αρχείων», δήλωσε ο Κολόμ σε συνέντευξη Τύπου.

Πάνω από 250.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή "εξαφανίστηκαν" στην διάρκεια του πολέμου, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ιθαγενείς Μάγια, και η υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ επιτροπή αλήθειας είχε επιρρίψει την ευθύνη για πάνω από το 85% των φόνων στο στρατό.

Παρά τις απειλές ο υπουργός Αμύνης Αβραάμ Βαλενσουέλα εξακολουθεί να προτίθεται να δημοσιοποιήσει χιλιάδες στρατιωτικά έγγραφα που χρονολογούνται από το 1954 και το στρατιωτικό πραξικόπημα, με στήριξη των ΗΠΑ, εναντίον της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνηση του Χάκομπο Αρμπένς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή