Συνάντηση Μεϊμαράκη με το Βόσνιο ομόλογό του

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2009 16:33
UPD:16:43

Οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Cikotic συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, για την κατάσταση ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και για την εξέλιξη της επιχείρησης «ΑΛΘΑΙΑ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

A- A A+

Τη στήριξη της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και των υπόλοιπων χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εφόσον ικανοποιούνται οι σχετικές προϋποθέσεις και τα κριτήρια που τίθενται, επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κατά τη συνάντησή του στο ΥΠΕΘΑ, με το Βόσνιο ομόλογό του Selmo Cikotic, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Οι κ.κ. Μεϊμαράκης και Cikotic συζήτησαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, για την κατάσταση ασφαλείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και για την εξέλιξη της επιχείρησης «ΑΛΘΑΙΑ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε ιδιαιτέρως σημαντικές για την εξέλιξη της ευρωατλαντικής και ευρωπαϊκής προοπτικής της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης την ένταξη της το 2006 στο πρόγραμμα «Σύμπραξη για την Ειρήνη», την παραχώρηση σε αυτήν καθεστώτος Εντατικοποιημένου Διαλόγου από πλευράς ΝΑΤΟ, καθώς και την υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά το Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Μεϊμαράκης εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδος για την εξεύρεση μιας ισορροπημένης λύσης, η οποία –όπως είπε- θα διασφαλίζει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Επιπρόσθετα, για το θέμα των Σκοπίων, τονισε την σταθερή πολιτική της χώρας μας για την επίτευξη οριστικής επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας μέσω μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, η οποία θα συμβάλλει στην ασφάλεια και στην σταθερότητα στην περιοχή, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως ακραίες τοποθετήσεις και πρακτικές όπως αυτές που έχουν υιοθετηθεί το τελευταίο διάστημα από μέρους της ηγεσίας της γειτονικής χώρας δεν συμβάλλουν στο πνεύμα αυτό.

Τέλος, κοινή ήταν η διαπίστωση για τη βούληση περαιτέρω εμβάθυνσης και διεύρυνσής της συνεργασίας σε θέματα διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. Όπως διευκρίνισε ο κ. Μεϊμαράκης, η περαιτέρω βελτίωση αφορά περισσότερο αρμοδιότητες και τομείς άλλων υπουργείων. Όπως είπε, η συμφωνία για τη διμερή στρατιωτική συνεργασία που υπεγράφη στο Σεράγεβο, προβλέπει πολλές κοινές δράσεις, όπως η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στους στρατιωτικούς που το επιθυμούν στο Σεράγεβο και στη Μπάνια Λούκα, όπου εγκαινιάστηκαν δύο σχολές εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας. Επίσης, προβλέπει ανταλλαγές επισκέψεων και εκπαίδευσης στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης στο Πολυεθνικό Κέντρο στο Κιλκίς, καθώς και ανταλλαγή, επισκέψεων και πληροφοριών σε ανώτατο στρατιωτικό επίπεδο. Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Αμυνας, «γίνεται προσπάθεια στον αμυντικό και τον βιομηχανικό τομέα, ώστε να έχουμε, αν μπορούμε, συστήματα οπλικά, ελαφρού τύπου βέβαια, με συμπαραγωγή, κάτι το οποίο εξετάζεται για το απώτερο μέλλον».

Από τη πλευρά του ο κ. Cikotic ευχαρίστησε θερμά την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό για την αμέριστη υποστήριξη στη σταθερότητα και την ασφάλεια της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αλλά και την ουσιαστική βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας στον τομέα της οικονομίας, του πολιτισμού, των θρησκευτικών αντικειμένων και κυρίως της επαναφοράς των καλών σχέσεων ανάμεσα στις εθνότητες της χώρας.

Ερωτηθείς αν θα πρέπει οι βαλκανικές χώρες στο σύνολό τους να αναγνωρίσουν το νέο καθεστώς του Κοσόβου, ο Βόσνιος υπουργός Αμυνας σημείωσε πως το θέμα της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας οποιασδήποτε χώρας, είναι ένα θέμα που εμπίπτει στις διμερείς σχέσεις δύο κρατών και επ’ ουδενί δεν εντάσσεται σε θέματα πολυμερούς ενδιαφέροντος. « Στο Σύνταγμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προβλέπεται η συναίνεση ανάμεσα στις εθνότητες και στα πολιτικά κόμματα που υπάρχουν στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αν δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων όλων αυτών των εθνοτήτων και των κομμάτων, δεν μπορεί να υπάρξει αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου», τόνισε ο κ. Cicotic και πρόσθεσε: «Για εμάς, λοιπόν, πρέπει να σας πω ότι είναι πολύ σημαντικότερο το να έχουμε καλές σχέσεις με τους Σέρβους, οι οποίοι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δικής μας της χώρας, παρά να αναγνωρίσουμε το Κοσσυφοπέδιο. Γι’ αυτό το λόγο, μέχρι τώρα δεν έχουμε αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή