Το Σουδάν απορρίπτει το ένταλμα σύλληψης Μπασίρ

Αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας
Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2009 16:39
UPD:22:13
REUTERS/JERRY LAMPEN

A- A A+

Το Σουδάν απορρίπτει πλήρως το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τον πρόεδρο Μπασίρ, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της αφρικανικής χώρας Αλί Καρτί.

Την ίδια ώρα, τον προβληματισμό του Καΐρου για την απόφαση του Δικαστηρίου μετέφερε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Αμπούλ Γκεΐτ. Μάλιστα, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ ζήτησε επειγόντως την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την αναστολή της απόφασης.

Αλλος ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπασίρ σχεδιάζει να παραβρεθεί στην αραβική σύνοδο κορυφής του Κατάρ, παρά το εις βάρος του ένταλμα σύλληψης.

Νωρίτερα, σύμβουλος του Σουδανού προέδρου Μπασίρ χαρακτήρισε το ένταλμα μέρος ενός νεο-αποικιακού σχεδίου. «Δεν θέλουν τη σταθεροποίηση στη χώρα», πρόσθεσε ο Μουσταφά Οσμάν Ισμαήλ.

Η κυβέρνηση του Χαρτούμ δεν θα συνεργαστεί με το ΔΠΔ, τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης του Σουδάν.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας Χαρτούμ για να διαμαρτυρηθούν κατά της απόφασης του Δικαστηρίου.

Αντιδράσεις

Η σουδανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης κατά του Μπεσίρ, αντέτεινε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Λουίς Μορένο-Οκάμπο. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ΔΠΔ στη Χάγη, σημείωσε πως η σουδανική κυβέρνηση υποχρεούται από το διεθνές δίκαιο να εκτελέσει το ένταλμα σύλληψης στο έδαφός της", σημείωσε ο Μορένο-Οκάμπο.

«Η σημερινή ημέρα είναι μια μεγάλη ημέρα για το λαό του Σουδάν και το λαό του Νταρφούρ», ήταν η αντίδραση του Μοχάμεντ Χουσέιν Σαρίφ, εκπροσώπου του Κινήματος για τη Δικαιοσύνη και την Ισότητα (JEM, αντάρτες του Νταρφούρ). «Επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας στον Μπεσίρ να παρουσιαστεί ενώπιον του ΔΠΔ για να υπερασπιστεί την αθωότητά του, αν βεβαίως είναι αθώος», πρόσθεσε.

Αυτοσυγκράτηση ζήτησαν οι ΗΠΑ από τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Σουδάν. «Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι αυτοί που διέπραξαν ωμότητες πρέπει να οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Ρόμπερτ Γουντ κατά τη διάρκεια ταξιδιού της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Ιερουσαλήμ.

Ο κ. Γουντ τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθούν οποιεσδήποτε επιθέσεις εναντίον αμάχων και ξένων συμφερόντων στο Σουδάν, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα γίνουν ανεκτές.

Για επικίνδυνο προηγούμενο έκανε λόγο η Ρωσία. «H άκαιρη απόφαση του ΔΠΔ θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο για το σύστημα των διεθνών σχέσεων και δημιουργεί τον κίνδυνο να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες στο Σουδάν», σημείωσε ο Μιχαήλ Μαργκέλοφ, απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου Νμίτρι Μεντβέντεφ για το Σουδάν.

Το ένταλμα σύλληψης μπορεί να απειλήσει την ειρήνη στο Σουδάν, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης (AU) Ζαν Πινγκ.

«Μόλις έμαθα την απόφαση του ΔΠΔ να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου του Σουδάν και οφείλω να υπογραμμίσω κατ'αρχήν ότι η θέση της AU είναι ότι τασσόμαστε υπέρ του αγώνα κατά της ατιμωρησίας (...) Όμως λέμε ότι η ειρήνη και η δικαιοσύνη δεν πρέπει να έρχονται σε αντιπαράθεση, ότι οι επιταγές της δικαιοσύνης δεν πρέπει να αγνοούν τις επιταγές της ειρήνης», δήλωσε ο Πινγκ, κρίνοντας ότι η απόφαση του ΔΠΔ «απειλεί την ειρήνη στο Σουδάν».

Η σημερινή απόφαση του ΔΠΔ αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Νταρφούρ και στον υπόλοιπο κόσμο, έκρινε τέλος η Διεθνής Αμνηστία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή