Μεξικό: 20 κρατούμενοι φυλακών νεκροί σε ταραχές

Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2009 06:16
A- A A+

Τουλάχιστον 20 κρατούμενοι σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν χθες Τετάρτη στην διάρκεια ταραχών που ξέσπασαν σε φυλακή υψίστης ασφαλείας 30 χλμ. νότια της Σιουδάδ Χουάρες, στο βόρειο Μεξικό, στην μεθόριο με τις ΗΠΑ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του διοικητικού διαμερίσματος Τσιουάουα - στο οποίο υπάγεται διοικητικά η Χουάρες -, Βίκτωρ Βαλένσια.

«Είκοσι άνθρωποι είναι νεκροί και πέντε τραυματίες, οι τρεις σοβαρά", είπε ο Βαλένσια. Πρόσθεσε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι τα επεισόδια ξέσπασαν νωρίς χθες Τετάρτη, όταν «αντίπαλες ομάδες» κρατουμένων ενεπλάκησαν σε σύγκρουση. Η μάχη άρχισε όταν μέλη της συμμορίας Aztecas έκλεψαν τα κλειδιά ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου κι έβγαλαν 170 κρατούμενους από τα κελιά τους, που επιτέθηκαν σε ομάδες άλλων με λοστάρια και αυτοσχέδια όπλα, κατά τον Βαλένσια. Οι Αστέκας είναι μια συμμορία που πιστεύεται ότι έχει συμμαχήσει με το καρτέλ της Χουάρες.

Ο Κάρλος Γκονσάλες, εκπρόσωπος της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας στην περιοχή, επιβεβαίωσε το ξέσπασμα εκτεταμένων ταραχών στη φυλακή.

Η βία στις μεξικανικές φυλακές δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, καθώς στις περισσότερες κρατούνται υπεράριθμοι κρατούμενοι, και τα μέλη αντιμαχόμενων συμμοριών προσπαθούν σχεδόν πάντοτε να αποκτήσουν τον έλεγχο. Τον Οκτώβριο, στο βορειοανατολικό διοικητικό διαμέρισμα Ταμαουλίπας, σε παρόμοια βίαια επεισόδια είχαν βρει το θάνατο 20 κρατούμενοι.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού Μεξικανού προέδρου Φελίπε Καλδερόν, που έχει εξαπολύσει «πόλεμο» εναντίον των καρτέλ με τη στήριξη της Ουάσινγκτον και ανέπτυξε το 2006 τις ένοπλες δυνάμεις σε ρόλο επιβολής του νόμου εντός της χώρας, έστειλε άλλους 5.000 στρατιώτες και ομοσπονδιακούς αστυνομικούς στη Χουάρες την περασμένη εβδομάδα, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό τους στην πόλη σε 7.500.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή