Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την «πράσινη» ανάπτυξη

Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2009 21:15
A- A A+

Τις τρεις προτεραιότητες που συγκροτούν το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την «Πράσινη Ανάπτυξη» παρουσίασε απόψε σε ειδική εκδήλωση ο πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου.

Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η σημερινή κρίση έχει άμεση σχέση με το τέλος ενός οικονομικού μοντέλου που προωθούσε την ανάπτυξη χωρίς να εγγυάται τη βιωσιμότητα και την ευημερία της κοινωνίας μας.

Η κρίση, συνέχισε αποτελεί για μας ευκαιρία, για να ανατρέψουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που πνέει τα λοίσθια. «Ευκαιρία να πούμε σε όσους πνίγουν τις δυνατότητες του τόπου και του λαού μας, σε όσους εμποδίζουν την πρόοδο και καλλιεργούν την αδράνεια και την απαισιοδοξία, σε όσους περιορίζουν το δικαίωμα για μια ζωή ποιότητας και αξιοπρέπειας, κάντε τόπο να περάσει η Ελλάδα» τόνισε.

Τόνισε ακόμη ότι η Πράσινη Ανάπτυξη είναι η συνολική λύση για να αλλάξουμε πορεία επισημαίνοντας ότι «ιστορικά όποτε οι κυβερνήσεις έχουν επιχειρήσει να βγουν από κρίσεις με περιστολή, δηλαδή με μέτρα τα οποία μειώνουν την οικονομική δραστηριότητα, έχουν αποτύχει» και πρόσθεσε ότι «έχουν καταφέρει να βγουν από την κρίση όταν έχουν ξεκάθαρους στόχους και αναπτυξιακό στίγμα».

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε επίσης ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι και μια ευκαιρία αλλαγής του σημερινού ελληνικού κράτους από τον πελατειακό σχεδιασμό, στον πράσινο σχεδιασμό, στη συμμετοχική παραγωγή ενέργειας, στη συμμετοχική οικονομία, στη συμμετοχική στη δημοκρατία.

Οι προτεραιότητες

Πρώτη προτεραιότητα, όπως είπε, είναι το κλίμα και η ενέργεια. Η μετάβαση σε μια οικονομία που μειώνει τις εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2020 και τελικά μπορεί να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα με ορίζοντα το 2050. Με προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών και με συγκεκριμένες πολιτικές για την εξοικονόμηση και την ορθολογική χρήση ενέργειας.

Δεύτερη προτεραιότητα η ριζική αναδιάρθρωση σε όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας. Στη γεωργία, στην αλιεία, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στη μεταποίηση. Με το πέρασμα από την εποχή της μαζικής παραγωγής, της χαμηλής ποιότητας και του φτηνού κόστους, στην εποχή της ποιότητας. Με την αλλαγή των συστημάτων παραγωγής και κατανάλωσης και με την ενθάρρυνση της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Τρίτη προτεραιότητα η οικονομία στους φυσικούς μας πόρους, στα δάση και στις προστατευόμενες περιοχές, στα νερά και στα απορρίμματα, καθώς και στις πράσινες υποδομές, στις μεταφορές, στην ακτοπλοΐα, στο δημόσιο περιβάλλον.

Η μετάβαση στο πράσινο αναπτυξιακό πρότυπο, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα γίνει με οικονομικά και θεσμικά εργαλεία, με μια πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, με ισχυρή δημόσια επένδυση στην έρευνα για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, με τη δημιουργία του "Πράσινου Ταμείου", με τη συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, που θα χρηματοδοτεί τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα περιβάλλοντος Σταύρος Δήμας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας Αρθούρος Ζερβός και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και οργανισμών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή