N. Κορέα: Αίτημα στη Β. Κορέα να ανακαλέσει τις απειλές της

Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2009 07:00
A- A A+

Να ανακαλέσει τις απειλές της κατά αεροσκαφών της νοτιοκορεατικής πολιτικής αεροπορίας, εξ αιτίας των οποίων τα αεροπλάνα σταμάτησαν να πετούν κοντά στον εναέριο χώραο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας, κάλεσε η Νότια Κορέα τη Βόρεια.

Η Πιονγκγιάνγκ που ετοιμάζεται για τη δοκιμή του μεγαλύτερου βεληνεκούς πυραύλου της, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των νοτιοκορεατικών πτήσεων πάνω από το έδαφός της, κυρίως στις ανατολικές ακτές της χερσονήσου όπου έχει τη βάση των πυραύλων της.

«Η κυβέρνηση καλεί τη Βόρεια Κορέα να ανακαλέσει άμεσα τις στρατιωτικές απειλές της» σε βάρος πτήσεων της πολιτικής μας αεροπορίας», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου στη Σεούλ.

«Μια στρατιωτική απειλή εναντίον των πτήσεων της πολιτικής αεροπορίας δεν παραβιάζει μόνο τους διεθνείς κανόνες αλλά συνιστά μια απάνθρωπη ενέργεια, την οποία τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει», πρόσθεσε.

Η Πιονγκγιάνγκ είχε ανακοινώσει την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των νοτιοκορεατικών πολιτικών πτήσεων στον εναέριο χώρο της, όταν κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ των αμερικανικών και των νοτιοκορεατικών ένοπλων δυνάμεων έχει προγραμματιστεί από 9 έως 20 Μαρτίου.

Απέναντι στην απειλή αυτή, οι δύο νοτιοκορεατικές αεροπορικές εταιρίες Korean Air και Asiana ανακοίνωσαν ότι τροποποίησαν προσωρινά την πορεία των αεροσκαφών τους, ώστε να αποφύγουν το βορειοκορεατικό εναέριο χώρο.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι οι απειλές της Βόρειας Κορέας όσον αφορά την ασφάλεια των νοτιοκορεατικών πτήσεων δεν είναι «εποικοδομητικές» και κάλεσαν την Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για τον αφοπλισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή