Σε Ινδό μεγιστάνα προσωπικά αντικείμενα του Γκάντι

Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2009 07:51
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

A- A A+

Τα διάσημα στρογγυλά γυαλιά Μαχάτμα Γκάντι, ένα ρολόι τσέπης, ένα ζευγάρι δερμάτινα σανδάλια, ένα μεταλλικό κύπελο, ένα πιάτο και άλλα αντικείμενα του Ινδού πολιτικού κατακυρώθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης στη Νέα Υόρκη σε Ινδό επιχειρηματία αντί 1,8 εκατ. δολαρίων.

O πωλητής της συλλογής αυτής και υπέρμαχος της ειρήνης Τζέιμς Οτις από την Καλιφόρνια, προσπάθησε μέχρι την τελευταία στιγμή να αποσύρει τα αντικείμενα από τη δημοπρασία, μετά το σάλο που προκλήθηκε στη Ινδία και τις διαμαρτυρίες της κυβέρνησης στο Νέο Δελχί ότι προσωπικά αντικείμενα του Γκάντι αποτελούν μέρος της εθνικής της κληρονομιάς.

Ωστόσο η δημοπρασία στη Νέα Υόρκη από τον οίκο Antiquorum Auctioneers διεξήχθη κανονικά και αγοραστής είναι ο Ινδός μεγιστάνας Βιτζάι Μαλία, πρόεδρος του UB Group (United Breweries), του τρίτου ομίλου οινοπνευματωδών παγκοσμίως.

O μεσίτης Τόνι Μπέντι που παρέστη στη δημοπρασία εκπροσωπώντας τον Μαλία, δήλωσε: «Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Ινδοί θα νιώσουν ικανοποίηση που τα αντικείμενα του Γκάντι θα επιστρέψουν στην πατρίδα».

Με αφορμή το σάλο που ξέσπασε ο συλλέκτης Τζέιμς Οτις είχε δηλώσει πριν αρχίσει ο πλειστηριασμός: «Ποτέ δεν ήθελα οι ενέργειές μου να προκαλέσουν τέτοιο θόρυβο. Προσεύχομαι το αποτέλεσμα να είναι θετικό και κάτι που θα ενέκρινε και ο ίδιος ο Γκάντι».

Ο Οτις είπε ότι θα δώριζε τα αντικείμενα αυτά στην Ινδία, αν η κυβέρνηση συμφωνούσε να δαπανά περισσότερα χρήματα για τους φτωχούς.

Στην Ινδία, ο δισέγγονος του Γκάντι εξέφρασε σήμερα τη χαρά του που ένας εκατομμυριούχος Ινδός αγόρασε τα είδη που ανήκαν στον επιφανή πρόγονό του.

«Νιώθω ανακούφιση που τα αντικείμενα αυτά διασώθηκαν για την Ινδία και είμαι ευτυχής που θα επιστρέψουν στην Ινδία για τις γενιές των Ινδών που θα ακολουθήσουν», δήλωσε ο Τούσαρ Γκάντι, επικεφαλής του ιδρύματος Μαχάτμα Γκάντι στην πόλη Μουμπάι.

Η παρέμβαση του Μαλία ήταν «απρόσμενη και θαυμαστή», είπε. «Πιστεύω ότι κατάλληλο μέρος για τα αντικείμενα αυτά είναι το εθνικό μουσείο Γκάντι στο Νέο Δελχί που ιδρύθηκε με σκοπό να διαφυλάσσει και να προστατεύει τα λείψανα του Γκάντι».

Σύμφωνα με εκτιμητές του οίκου δημοπρασιών Antiquorum, η αξία των αντικειμένων δεν ξεπερνούσε τα 25.000 δολάρια.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή