ΟΗΕ: Συνεδρίαση του Σ.Α. για το Σουδάν

Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2009 08:41
A- A A+

Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητήσει την απόφαση του Χαρτούμ να εκδιώξει από το Νταρφούρ περισσότερες από δέκα μη κυβερνητικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, μετά την έκδοση από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εντάλματος σύλληψης του προέδρου του Σουδάν Όμαρ ελ-Μπασίρ για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το ΣΑ θα ενημερωθεί από αξιωματούχο του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Νταρφούρ, όπου περίπου 4,7 εκατομμύρια άνθρωποι εξαρτώνται απολύτως από την ανθρωπιστική βοήθεια.

Λίβυος διπλωμάτης δήλωσε στο Ρόιτερ πως η αντιπροσωπεία της χώρας του θα ζητήσει να εξεταστεί το αίτημα του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης να συζητηθεί η αναστολή της διαδικασίας του ΔΠΔ κατά του σουδανού προέδρου.

Από την πλευρά τους δυτικοί διπλωμάτες εκτιμούν πως το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν θα προχωρήσει σε καμιά ενέργεια.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν τόνισε χθες Πέμπτη πως οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στο Νταρφούρ θα υποστούν ανεπανόρθωτο πλήγμα αν η σουδανική κυβέρνηση επιμείνει στην απόφασή της να εκδιωχθούν οι οργανώσεις αυτές από το Νταρφούρ και ζήτησε από το Χαρτούμ να επανεξετάσει την απόφασή του.

Μεταξύ των 10 μκο που έχουν ήδη εκδιωχθεί από το Σουδάν είναι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η νορβηγική οργάνωση Συμβούλιο Προσφύγων και η βρετανική Oxfam, επιβεβαίωσαν σουδανοί αξιωματούχοι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή