Βούληση για «νέα αρχή» στις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας

Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2009 23:09
UPD:23:51
A- A A+

Η ανάταξη των δεσμών ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία θα πάρει χρόνο και η σχέση χρειάζεται περισσότερη εμπιστοσύνη και πρόοδο, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, μετά από γεύμα εργασίας με το Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.

«Αυτή είναι μια νέα αρχή όχι μόνο για να βελτιώσουμε τη διμερή μας σχέση, αλλά [και] για να ηγηθούμε στον κόσμο σε σημαντικούς τομείς» πρόσθεσε η Κλίντον, τονίζοντας πως τα πυρηνικά όπλα και η πυρηνική ασφάλεια είναι οι ύψιστες προτεραιότητες.

Αναφερόμενη στα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, σημείωσε πως συζητήθηκε ένας αριθμός ειδικών θεμάτων τα οποία οι δύο χώρες πιστεύουν πως είναι σημαντικό να εργαστούν από κοινού για να σημειώσουν πρόοδο. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο σε μία σειρά από αυτές τις σημαντικές προκλήσεις, έτσι θα ξεκινήσουμε να εργαζόμαστε αμέσως για να μεταφράσουμε τα λόγια μας σε έργα» συμπλήρωσε.

Η Ρωσία ελπίζει πως θα φέρει τους οικονομικούς δεσμούς της με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα νέο επίπεδο, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Λαβρόφ. «Έχουμε κοινό συμφέρον για ένα νέο επίπεδο οικονομικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, η κ. Κλίντον δώρισε στον κ. Λαβρόφ ένα πλαστικό κουτί με «κουμπί επανεκκίνησης» εκφράζοντας με αυτόν τρόπο τη διάθεση των ΗΠΑ για νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Η πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε στον 18ο όροφο του ξενοδοχείου Ιντερκοντινένταλ της Γενεύης.

«Έχω ένα δώρο για εσάς με το οποίο ο πρόεδρος Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν επιθυμούν να πουν: θέλουμε να ξεκινήσουμε ξανά από το μηδέν» δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον, η οποία φαινόταν ιδιαίτερα χαλαρή, την ώρα που συνάντησε τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Αμέσως μετά έδωσε στον Ρώσο υπουργό ένα τετράγωνο κουτί, το οποίο ήταν τυλιγμένο με κορδέλα. Ο κ. Λαβρόφ το άνοιξε και έκπληκτος αντίκρισε ένα πλαστικό κουτί, το οποίο στο κέντρο είχε ένα κόκκινο κουμπί που έγραφε στα αγγλικά «κουμπί επαναφοράς», στα ρωσικά όμως υπήρχε λάθος στη μετάφραση, όπως παρατήρησε ο Ρώσος υπουργός γελώντας. «Κάνατε λάθος. Το κουμπί γράφει 'υπερφόρτωση'» ανέφερε ο κ. Λαβρόφ. Παρ' όλα αυτά υποσχέθηκε να το τοποθετήσει πάνω στο γραφείο του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή