Η Κίνα ενισχύει τα σύνορα του Θιβέτ

Δευτέρα, 09 Μαρτίου 2009 18:36
UPD:18:46

A- A A+

Η Κίνα ενίσχυσε σήμερα με πρόσθετες στρατιωτικές δυνάμεις τα σύνορα με το Θιβέτ εν όψει δύο σημαντικών επετείων, συμβολικών του αγώνα των Θιβετιανών για την αποτίναξη του κινεζικού ζυγού.

Την ίδια ώρα ο κινέζος πρόεδρος Χου Τζιντάο έκανε λόγο για την ανάγκη ανέγερσης ενός «Σινικού Τείχους κατά του αυτονομισμού». «Πρέπει να ανεγείρουμε ένα Σινικό Τείχος στον αγώνα μας κατά του αυτονομισμού και να διαφυλάξουμε την ενότητα της Μητέρας Πατρίδας», ανέφερε ο κινέζος πρόεδρος κατά τη συνάντησή του με θιβετιανούς εκπροσώπους που βρίσκονται στο Πεκίνο για να μετάσχουν στην ετήσια ολομέλεια του κινεζικού κοινοβουλίου.

Η περιοχή των συνόρων τελεί σε κατάσταση μεγάλης έντασης εν όψει της συμπλήρωσης, στις 14 Μαρτίου, ενός χρόνου από τα αιματηρά επεισόδια στη Λάσα αλλά και της αυριανής 50ής επετείου της εξέγερσης των Θιβετιανών κατά της κινεζικής παρουσίας και της βίαιης καταστολής της, που ανάγκασε 140.000 Θιβετιανούς να πάρουν το δρόμο της εξορίας και τον Δαλάι Λάμα, θρησκευτικό ηγέτη των βουδιστών του Θιβέτ, να καταφύγει στην Ινδία.

Η Κίνα ανησυχεί για το ενδεχόμενο διείσδυσης Θιβετιανών εξόριστων στην Ινδία και το Νεπάλ στην αυτόνομη περιοχή του Θιβέτ και συστηματικά καταγγέλλει κρούσματα σαμποτάζ και απόπειρες αποσταθεροποίησης της «κλίκας του Δαλάι Λάμα». Στην ίδια τη Λάσα, πρωτεύουσα του Θιβέτ που πριν από ένα χρόνο είχε συγκλονιστεί από τα βίαια επεισόδια, οι κάτοικοι κάνουν λόγο για μία σαφώς ενισχυμένη παρουσία των δυνάμεων της τάξης.

Τα γεγονότα της Λάσα που ξέσπασαν με αφορμή ειρηνικές διαδηλώσεις μνήμης για την εξέγερση του 1959, στοίχισαν σύμφωνα με το Πεκίνο, τη ζωή 21 ανθρώπων. Οι Θιβετιανοί βεβαιώνουν όμως ότι ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 200.

Ο νυν Δαλάι Λάμα φέρεται να δήλωσε την Παρασκευή στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau ότι στο Θιβέτ επικρατεί μεγάλη ένταση, εκφράζοντας την εκτίμηση πως είναι πιθανόν να σημειωθεί «έκρηξη βίας» ανά πάσα στιγμή.

Ο κυβερνήτης του Θιβέτ, Κιάνγκμπα Πουνκόγκ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν αναμένει σημαντικές ταραχές κατά τη διάρκεια της επετείου και αρνήθηκε ότι υπήρξε σημαντική ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή