Σουδάν: Κλιμάκωση της βίας στο Νταρφούρ

Τρίτη, 10 Μαρτίου 2009 10:54
A- A A+

Ενέδρα σε απόσπασμα της κοινής ειρηνευτικής δύναμης Ηνωμένων Εθνών - Αφρικανικής Ένωσης στο Νταρφούρ του Σουδάν (UNAMID) έστησε ομάδα άγνωστων ενόπλων, προκαλώντας τον τραυματισμό τεσσάρων ειρηνευτών.

Αυτό ήταν το πρώτο σοβαρό επεισόδιο βίας μετά από την έκδοση του διεθνούς εντάλματος για τη σύλληψη του προέδρου του Σουδάν και η UNAMID σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο για ανησυχητική κλιμάκωση των επιθέσεων εναντίον των στρατιωτών της.

Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της δύναμης, οι άγνωστοι άνοιξαν πυρ, αργά χθες το βράδυ, εναντίον μιας περιπόλου της UNAMID η οποία επέστρεφε από την ελ- Τζενέινα, την πιο σημαντική πόλη του Δυτικού Νταρφούρ, κοντά στα σύνορα με το Τσαντ.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του προέδρου του Σουδάν Ομάρ Χασάν αλ -Μπασίρ πριν από λίγες ημέρες κατηγορώντας τον για εγκλήματα πολέμου κατά την διάρκεια της εξαετούς σύγκρουσης στο Νταρφούρ και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει το έναυσμα για περισσότερη βία στην δυτική περιοχή του Νταρφούρ, όπου οι ειρηνευτές βρίσκονται στο μέσο μιας σύγκρουσης, στην οποία εμπλέκονται κυβερνητικές πολιτοφυλακές, αντάρτες, επαναστατημένες φυλές και ληστές.

Οπως είπε ο εκπρόσωπος, στο Δυτικό Νταρφούρ έχουν σημειωθεί αρκετές επιθέσεις σε αυτοκίνητα με στόχο να τα κλέψουν αλλά «αυτή η επίθεση αποτελεί μία ανησυχητική κλιμάκωση».

«Είμαστε στο Νταρφούρ για να διατηρήσουμε την ειρήνη και αυτές οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες», προσέθεσε ο εκπρόσωπος.

Ενας από τους τέσσερις στρατιώτες είναι σε κρίσιμη κατάσταση και μεταφέρθηκε για θεραπεία στη βάση της δύναμης στο Ελ Φασέρ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή