Σρι Λάνκα: 15 νεκροί και 60 τραυματίες από την επίθεση αυτοκτονίας

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009 06:03
A- A A+

Δεκαπέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 60, περιλαμβανομένου του υπουργού Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, τραυματίστηκαν χθες Τρίτη σε επίθεση αυτοκτονίας στην διάρκεια μουσουλμανικού εορτασμού στη Σρι Λάνκα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων Ουντάγια Ναναγιακάρα επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στην αυτονομιστική οργάνωση Τίγρεις για την Απελευθέρωση των Ταμίλ Ιλάμ (LTTE). "Πρόκειται για βομβιστική επίθεση των LTTE", είπε. Ωστόσο, δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης για την ενέργεια.

Η επίθεση είχε προφανώς στόχο τους πολιτικούς που παρευρίσκονταν στην τελετή σε τέμενος στην πόλη Ακουρέσα. Σημειώθηκε ενώ η κυβέρνηση υποστηρίζει πως οι Τίγρεις χάνουν διαρκώς περισσότερο έδαφος λόγω των επιχειρήσεων που έχει εξαπολύσει ο στρατός εναντίον των περιοχών που ήλεγχαν στο βορρά.

Ο Μαχίντα Ουιτζεσέκερα, υπουργός Ταχυδρομικών υπηρεσιών, υποβλήθηκε σε τετράωρη χειρουργική επέμβαση μετά την αερομεταφορά του στο κεντρικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας με τραύμα στο κεφάλι, όπως δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Χέκτορ Ουιρασίνγκε.

Ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης, την οποία φέρεται να έφερε σε πέρας ένας άνδρας ζωσμένος εκρηκτικά, περιλαμβάνονταν και τέσσερις τοπικοί πολιτικοί. Ο υπουργός Πολιτισμού Μαχίντα Γιάπα Αμπεϊουάρντεν, ο οποίος είχε αναφερθεί αρχικά ότι τραυματίστηκε, δήλωσε πως το αίμα στα ρούχα του ανήκε σε άλλους και ότι ο ίδιος είναι σώος.

«Περπατούσαμε στο πλαίσιο της τελετής και περνάγαμε την είσοδο του τεμένους όταν σημειώθηκε μια έκρηξη. Νόμιζα ότι ήταν ένα ισχυρό πυροτέχνημα», είπε ο Αμπεϊουάρντεν. «Τα ρούχα μου γέμισαν αίματα κι άρχισα να τρέχω. Αργότερα συνειδητοποίησα ότι δεν είχα τραυματιστεί, ότι είχα πάνω μου το αίμα κάποιου που είχε τραυματιστεί από την έκρηξη».

Μουσουλμάνοι έπαιζαν τύμπανα και χόρευαν όταν ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά, σύμφωνα με αυτόπτες.

"Είχαμε ανοίξει μόλις την κύρια είσοδο για τους υψηλούς προσκεκλημένους όταν σημειώθηκε η έκρηξη", δήλωσε ο Τσαντασίρι Γκατζαντίρα, ένας από τους τοπικούς πολιτικούς που βρίσκονταν εκεί. "Έπεσα στο έδαφος. Ένας από τους φρουρούς με μετέφερε σε ασφαλή απόσταση".

Στην τελετή για τον εορτασμό του Μιλάντ ουν Νάμπι, των γενεθλίων του προφήτη Μωάμεθ, μετείχαν εκατοντάδες άνθρωποι. Λίγη ώρα πριν την έκρηξη, ο πρόεδρος Μαχίντα Ρατζαπάκσε είπε ότι οι εορτασμοί στην Ακουρέσα έχουν ιδιαίτερη, εθνική σημασία.

"Οι μουσουλμάνοι στη Σρι Λάνκα θα χαρούν περισσότερο αυτούς τους εορτασμούς εφέτος", ανέφερε το μήνυμα του προέδρου που μεταφέρθηκε στην τελετή λίγη ώρα πριν την επίθεση. Η κυβέρνησή του ανακοίνωσε ότι η ενέργεια "ενισχύει" την βούλησή της να "τελειώνει" με τους Τίγρεις.

Σύμφωνα με την Διαδικτυακή ειδησεογραφική υπηρεσία Tamilnet, τουλάχιστον 129 άμαχοι σκοτώθηκαν και άλλοι 200 τραυματίστηκαν από βομβαρδισμούς του πυροβολικού των κυβερνητικών δυνάμεων στις περιοχές που ελέγχουν οι LTTE χθες Τρίτη - κατηγορία που ο στρατός απέρριψε.

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι προσπαθεί να προστατεύσει τους αμάχους και κατηγορεί τους Τίγρεις ότι τους χρησιμοποιούν ως "ανθρώπινες ασπίδες".

Η πρόσβαση δημοσιογράφων κι ανεξάρτητων παρατηρητών στις εμπόλεμες ζώνες απαγορεύεται, γεγονός που σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει επαλήθευση των ισχυρισμών των αντιμαχομένων πλευρών.

Το 2008, η κυβέρνηση αποσύρθηκε από την εκεχειρία και την ειρηνευτική διαδικασία υπό Νορβηγική διαμεσολάβηση, κατηγορώντας τους Τίγρεις ότι επανεξοπλίζονταν. Έκτοτε ο πρόεδρος έχει απαντήσει αρνητικά σε όλες τις εκκλήσεις περί νέας εκεχειρίας, δηλώνοντας ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν το "πάνω χέρι" και ετοιμάζονται να τερματίσουν την ένοπλη σύρραξη που μαίνεται από το 1972.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή