Σερβία: Εκδηλώσεις στη μνήμη του Σλόμπονταν Μιλόσεβτις

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2009 12:06
A- A A+

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας και μετέπειτα της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και το κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS) οργανώνει εκδηλώσεις στη μνήμη του.

Στο πλαίσιο αυτών, ανοιχτές θα παραμείνουν οι θύρες του σπιτιού της οικογένειας Μιλόσεβιτς στο Ποζάρεβατς (ανατολική Σερβία), όπου βρίσκεται ο τάφος του, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Β92 του Βελιγραδίου.

Ο Μιλόσεβιτς απεβίωσε στο κελί του, έπειτα από καρδιακή προσβολή, στις φυλακές Σεβενίνγκεν του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου δικαζόταν για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Κόσοβο και την Κροατία και για γενοκτονία στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

Ο πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης των Σοσιαλιστών στο Ποζάρεβατς, κ. Μίομιρ Ίλιτς, δήλωσε πως αναμένει 15 λεωφορεία με οπαδούς του πρώην «ισχυρού» άνδρα της Γιουγκοσλαβίας, που, όπως και πέρυσι, προσέρχονται στον τάφο του ηγέτη τους για να του αποδώσουν φόρο τιμής.

Εξάλλου, στεφάνι στον τάφο του Μιλόσεβιτς θα καταθέσουν υψηλόβαθμα στελέχη των Σοσιαλιστών, βουλευτές αλλά και ορισμένα μέλη της κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει και το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Το μεσημέρι, επίσης, θα παρουσιαστεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ποζάρεβατς το βιβλίο του John Laughland (σ.σ. ο συγγραφέας υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής του Ελσίνκι στη Βρετανία), με τίτλο: «Παρωδία: Η δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και η Διαφθορά της Διεθνούς Δικαιοσύνης».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή