Β. Κορέα: Ενημέρωση για νέα εκτόξευση πυραύλου

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 07:41
A- A A+

Τις διεθνείς υπηρεσίες για τα σχέδιά της να προχωρήσει στην εκτόξευση πυραύλου που θα θέσει σε τροχιά δορυφόρο - κάτι που οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας θεωρούν ότι αποτελεί κάλυψη για την δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου με μεγάλο βεληνκές - ενημέρωσε η Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε χθες Τετάρτη στην Ουάσινγκτον ότι υπάρχει «ένα φάσμα επιλογών», συγκεκριμένων μέτρων που θα μπορούσαν να αποφασιστούν στην περίπτωση που η Πιονγκγιάνγκ δοκιμάσει πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, περιλαμβανομένης της παραπομπής του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να επιδιώξει νέες κυρώσεις από τον Οργανισμό ή σκλήρυνση του υπάρχοντος εμπάργκο. Ακόμη, ενδέχεται να αναστείλει την παροχή της υπεσχημένης βοήθειας που είχε επιτευχθεί στο πλαίσιο της εξαμερούς συμφωνίας για την αναστολή του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος. Και, επίσης, να επιβάλλει μονομερώς κυρώσεις.

Η Βόρεια Κορέα, υπακούοντας στην διεθνή συνθήκη για την εξερεύνηση του διαστήματος, ενημέρωσε «για τις προετοιμασίες της για την εκτόξευση του Kwangmyongsong-2, ενός πειραματικού τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου», μετέδωσε το επίσημο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA.

Η Πιονγκγιάνγκ δεν καθόρισε την ημερομηνία της εκτόξευσης. Πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο, ενημέρωσε και άλλες υπηρεσίες, όπως τον διεθνή οργανισμό πολιτικής αεροπορίας (ICAO) για την εκτόξευση προκειμένου να ενημερωθούν οι αεροπορικές εταιρείες.

Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Βόρεια Κορέα συναρμολογεί έναν πύραυλο Taepodong-2 σε μια βάση στις ανατολικές ακτές της χώρας. Βρίσκεται ακόμη σε εσωτερικό χώρο, αλλά όταν ετοιμαστεί και μεταφερθεί στο πεδίο εκτόξευσης θα είναι έτοιμος σε 7 έως 10 ημέρες, σύμφωνα με ειδικούς.

Υπάρχουν εικασίες από μέρους νοτιοκορεάτικων ΜΜΕ ότι η εκτόξευση θα γίνει περί την 15η Απριλίου - ην ημέρα των γενεθλίων του Κιμ Ιλ-σουνγκ.

Σύμφωνα με αναλυτές, λίγες διαφορές υπάρχουν ανάμεσα σε μια εκτόξευση δορυφόρου και μια δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου. «Η πυραυλική δοκιμή απαιτεί επιπλέον τεχνολογία διότι ο πύραυλος πρέπει να ξαναμπεί στην ατμόσφαιρα», εξήγησε αναλυτής στρατιωτικών θεμάτων στη Σεούλ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο Ταεποντόνγκ-2 είναι σχεδιασμένος ώστε να μεταφέρει συμβατικές ή πυρηνικές κεφαλές σε μεγάλη απόσταση - ακόμη και ως την Αλάσκα των ΗΠΑ - αλλά δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ επιτυχώς. Η Βόρεια Κορέα είχε προκαλέσει σοκ στην περιοχή όταν εκτόξευσε έναν Ταεποντόνγκ-1 πάνω από την Ιαπωνία το 1998, υποστηρίζοντας, και τότε, ότι εκτόξευσε δορυφόρο.

Η ενδεχόμενη εκτόξευση θα αποτελεί παραβίαση της απόφασης του ΣΑ του ΟΗΕ που απαγορεύει στην Πιονγκγιάνγκ να προβαίνει σε πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή