Σοκ στη Γερμανία από το μακελειό σε σχολείο

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 09:22
UPD:10:28

A- A A+

Σοκ στη Γερμανία μετά το χθεσινό μακελειό που προκάλεσε 17χρονος σε τεχνικό λύκειο στο Βίνεντεν σκοτώνοντας 15 ανθρώπους, πριν βάλει τέλος στη ζωή του μετά από συμπλοκή με αστυνομικούς.

«Είναι μιά ημέρα θλίψης για όλη τη Γερμανία» δήλωσε η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, ενώ οι γερμανικές εφημερίδες χαρακτηρίζουν «μυστηριώδη» τα κίνητρα του δράστη,ο οποίος είχε φοιτήσει στο ίδιο σχολείο χωρίς να έχει προκαλέσει με τη συμπεριφορά του.

Οι ανακριτές εστιάζουν την προσοχή τους στο γεγονός ότι τα περισσότερα θύματα ήταν γυναίκες - επτά μαθήτριες και τρεις καθηγήτριες. Ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βάδης-Βυτεμβέργης τόνισε πάντως ότι είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Πρόσθεσε όμως ότι ο δράστης και αυτόχειρας δεν σκότωνε αδιακρίτως, αλλά μάλλον επέλεγε τα θύματά του, πυροβολώντας στο κεφάλι.

Ο δράστης και αυτόχειρας που ονομαζόταν «Τιμ Κ» - σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης - εισέβαλε στις 09.30 στο τεχνικό λύκειο Αλμπερτβιλ, στο Βίνεντεν. Μπήκε σε τρεις τάξεις και μέσα σε λίγα λεπτά δολοφόνησε 12 άτομα και τραυμάτισε αρκετά άλλα.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μπήκε ήρεμα στις αίθουσες διδασκαλίας και άρχισε να πυροβολεί αμίλητος. Στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε έναν υπάλληλο σε γειτονική ψυχιατρική κλινική, πριν διαφύγει, αναγκάζοντας έναν διερχόμενο οδηγό να τον πάρει μαζί του. Ο οδηγός ενημερωσε την αστυνομία που εντόπισε τον δράστη σε μια έκθεση αυτοκινήτων,σ ε απόσταση 40 χιλιομέτρων. Μετά από ανταλλαγή πυρών όπου έχασαν τη ζωή τους δύο υπάλληλοι, ο νεαρός τραυματίστηκε στο πόδι από σφαίρα αστυνομικοιύ και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Οπως έγινε γνωστό, ο πατέρας του δράστη και αυτόχειρα ήταν σκοπευτής σε όμιλο και ειχε άδεια οπλοφορίας για 18 πυροβόλα όπλα. Από τις έρευνες της αστυνομίας διαπιστωθηκε ότι ο νεαρός είχε πάρει ένα από τα όπλα του πατέρα του και 50 φυσίγγια.

Γερμανοί ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο 17χρονος να είχε δει νωρίτερα στην τηλεόραση τις εικόνες από ένα άλλο μακελειό στην Αλαμπάμα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου ένας 27χρονος είχε σκοτώσει 11 άτομα, και να θέλησε να τον μιμηθεί.

Η Ενωση Γερμανών αστυνομικών απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα σχολεία ώστε «να μην μπορεί να εισέλθει οποιοδήποτε άτομο την ώρα των μαθημάτων».

Παγκόσμιο χρονικό επιθέσεων σε σχολεία

Σεπτέμβριος 2008 – Καουαγιόκι, Φινλανδία

Ένας 22χρονος εισβάλλει σε τουριστική σχολή, πυροβολεί θανάσιμα εννέα φοιτητές και έναν καθηγητή και μετά αυτοκτονεί.

Φεβρουάριος 2008 – Σικάγο, ΗΠΑ

Ένας 27χρονος ανοίγει πυρ σε κατάμεστη πανεπιστημιακή αίθουσα διαλέξεων σκοτώνοντας πέντε φοιτητές, τραυματίζοντας άλλους 15 και έπειτα αυτοκτονεί.

Φεβρουάριος 2008 – Λουιζιάνα, ΗΠΑ

Μια 23χρονη φοιτήτρια νοσηλευτικής σκοτώνει δύο συμφοιτητές της στην τεχνική σχολή και αυτοκτονεί.

Νοέμβριος 2007 – Τουούσουλα, Φινλανδία

Ένας 18χρονος εισβάλλει στο λύκειό του, πυροβολεί θανάσιμα επτά συμμαθητές του και έναν καθηγητή και στη συνέχεια αυτοκτονεί.

Απρίλιος 2007 – Βιρτζίνια, ΗΠΑ

Ένας φοιτητής ανοίγει πυρ στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνιας οδηγώντας στο θάνατο 32 ανθρώπους-το πλέον πολύνεκρο ανάλογο επεισόδιο στην ιστορία των ΗΠΑ. Στο τέλος αυτοκτόνησε.

Σεπτέμβριος 2006 – Μόντρεαλ, Καναδάς

Ένας 25χρονος ένοπλος ανοίγει πυρ σε κολέγιο σκοτώνοντας μια γυναίκα, τραυματίζοντας 19 ανθρώπους και πεθαίνει από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία.

Μάρτιος 2005 – Μινεσότα, ΗΠΑ

Ένας 16χρονος σκοτώνει τον παππού του και τη σύντροφό του. Στη συνέχεια κατευθύνεται στο λύκειο όπου σκοτώνει μια καθηγήτρια, έναν φύλακα, πέντε μαθητές και αυτοκτονεί.

Σεπτέμβριος 2004 – Κάρμεν ντε Παταγόνες, Αργεντινή

Τρεις νεκροί και πέντε τραυματίες ο απολογισμός από τα πυρά 15χρονου σε σχολική τάξη. Ο δράστης συνελήφθη.

Απρίλιος 2002 – Έρφουρτ, Γερμανία

Αποβληθείς μαθητής σκοτώνει 14 καθηγητές, δύο μαθητές και έναν αστυνομικό σε επίθεση στο σχολείο του και στο τέλος αυτοκτονεί.

Απρίλιος 1999 – Κολοράντο, ΗΠΑ

Ένας 18χρονος και ένας 17χρονος εισβάλλουν σε λύκειο οδηγώντας στο θάνατο 12 μαθητές και έναν καθηγητή. Στη συνέχεια αυτοκτονούν.

Μάρτιος 1996 – Ντανμπλέιν, Σκωτία

Ο δράστης εισβάλλει σε γυμνάσιο και πυροβολεί θανάσιμα 16 πεντάχρονους μαθητές, έναν εξάχρονο καθώς και τη δασκάλα τους και στη συνέχεια αυτοκτονεί.

Πηγή: BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή