Αλ. Αλαβάνος: Η χώρα δεν έχει εξωτερική πολιτική

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 15:28

«Πρέπει να κάνουμε άνοιγμα σε Ρωσία, Κίνα, σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και ουσιαστική αξιοποίηση του ΟΑΣΕ», τόνισε στην ομιλία στη Βουλή ο κ. Αλαβάνος.

A- A A+

Επικρίσεις για την ακολουθούμενη εξωτερική πολιτική διατύπωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η Ελλάδα απουσιάζει από τις διεθνείς εξελίξεις, ότι δεν έχει εξωτερική πολιτική, ενώ έκανε λόγο για για πολιτική που χαρακτηρίζεται από αγοραφοβία.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Α. Αλαβάνος: Η κοινωνία μας παρακολουθεί με καχυποψία και αγωνία

Α. Αλαβάνος: Η κοινωνία μας παρακολουθεί με καχυποψία και αγωνία

Συνεχίζοντας κάλεσε την υπουργό Εξωτερικών να διοργανώσει μια μεγάλη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική με θέμα τις αδυναμίες και τις προοπτικές που υπάρχουν σε συνθήκες παγκόσμιας κρίσης.

Επανέλαβε επίσης την πρότασή του για μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, σημειώνοντας ότι «δεν αγνοούμε τις απειλές αλλά μπορεί να υπάρξουν επιλογές ώστε να μειωθούν κατά πολύ οι δαπάνες», και έφερε ως παράδειγμα ότι «ακόμα και ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε περικοπές ύψους 40 εκατ. δολαρίων».

Ζήτησε επίσης επανπροσδιορισμό επιλογών με ενεργές πολιτικές: «Πρέπει να κάνουμε άνοιγμα σε Ρωσία, Κίνα, σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και ουσιαστική αξιοποίηση του ΟΑΣΕ. Να πούμε ότι έχουμε δυνατότητες ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα ασφάλειας της ΕΕ. Χρειάζεται ρήξη με τον ευρωατλαντισμό» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αλαβάνος.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνουρκικά, ο κ. Αλαβάνος τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης όλων των μέσων πίεσης που έχουμε, όπως η υποψηφιότητα της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και στο να καταγραφούν οι ευθύνες της στο Αιγαίο.

Στο θέμα του κυπριακού, επεσήμανε ότι πρέπει να βγει από τη ναθφαλίνη, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό ότι ο πρόεδρος της Κύπρου έδωσε μια νέα ώθηση και πρόσθεσε ότι καμιά λύση του δεν περνάει χωρίς δημοψήφισμα.

Τέλος για το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ ο κ. Αλαβάνος υπογράμμισε ότι πρέπει να προσέξουμε γιατί έχουμε απέναντι μας μια ακραία εθνικιστική κυβέρνηση,που πρέπει να πάρει απαραίτητες απαντήσεις, χωρίς να πουλάμε εύκολο πατριωτισμό.

Κάνοντας αναφορά και στη διεθνή κρίση, ζήτησε από την κυβέρνηση να παλέψει για την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή