Εγκρίθηκε η έκθεση πρόοδου της ΠΓΔΜ από το ΕΚ

Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009 17:18
UPD:17:21
A- A A+

Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η τρίτη έκθεση προόδου της ΠΓΔΜ με 478 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 42 αποχές. Στην έκθεση, το ζήτημα της ονομασίας «λαμβάνεται υπόψη» ως μία βασική εκκρεμότητα για την οποία θα πρέπει να εξευρεθεί αμοιβαίως αποδεκτή λύση.

Παρόλα αυτά το ΕΚ πιστεύει ότι «παρόμοιες διμερείς διαφορές στα Βαλκάνια δεν πρέπει να παρακωλύουν την προσχώρηση ή να έχουν το προβάδισμα έναντι της διεργασίας της ευρωπαϊκής ενοποίησης».

Με τροπολογία, όμως, των σοσιαλιστών απαλείφθηκε στη συνέχεια μέρος παραγράφου με την οποία ζητείτο από την Ελλάδα «να πάψει να χρησιμοποιεί το βέτο της εναντίον της ΠΓΔΜ και να στηρίξει την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ».

Συμπερασματικά, μέσω της έκθεσης, το ΕΚ «επαναβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξή του προς την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, γεγονός θεμελιώδους σημασίας για τη σταθερότητα, τη συμφιλίωση και το ειρηνικό μέλλον της περιοχής».

Εκείνο, πάντως, που έγινε σαφές, με την ευκαιρία της έκθεσης προόδου της ΠΓΔΜ, είναι ότι διστακτικά αλλά σταθερά όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος η θέση ότι «τα διμερή θέματα δεν πρέπει να εμποδίζουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μιας χώρας».

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή