Διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Βουλγαρίας

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009 08:22
UPD:11:10
A- A A+

Διακρατική συμφωνία για την επιτάχυνση των διαδικασιών σιδηροδρομικής εξυπηρέτησης Ελλάδας-Βουλγαρίας υπέγραψαν στην Κομοτηνή ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Βούλγαρος ομόλογός του Πέτερ Μουταφτσίεφ, υπέγραψαν στην Κομοτηνή.

Η συμφωνία προβλέπει τη λειτουργία δύο κοινών σιδηροδρομικών σταθμών. Πρόκειται για τους σταθμούς Προμαχώνα-Κούλατα, αλλά και Σβίλεγκραντ - Δίκαιας. Στην πρώτη περίπτωση, ο κοινός σιδηροδρομικός σταθμός είναι στα Κούλατα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, είναι στη Δίκαια. Στην αναφερόμενη συμφωνία υπάρχει πρόβλεψη και για τη λειτουργία νέων συνοριακών διόδων, στο μέλλον.

Το νέο μοντέλο διακρατικής λειτουργίας των δύο σιδηροδρομικών σταθμών θα μειώσει τις στάσεις που πραγματοποιούν τα τρένα, αλλά και τη συνολική διάρκεια των ταξιδιών. Προβλέπεται ότι η ελάχιστη ταχύτητα των εμπορικών τρένων θα είναι στα 130 χλμ. ανά ώρα, ενώ η ταχύτητα των επιβατικών αμαξοστοιχιών θα κυμαίνεται από 160 έως 220 χλμ. ανά ώρα, αναλόγως της περιοχής του σιδηροδρομικού δικτύου, στην οποία κινείται το τρένο.

Η υλοποίηση της συμφωνίας, προδιαγράφει επίσης, την εφαρμογή κοινών κανόνων στις διαδικασίες διευκόλυνσης διέλευσης των τρένων, εκατέρωθεν της συνοριακής γραμμής, στο επίπεδο των δύο υπουργείων Μεταφορών, της συντήρησης των υποδομών, της εξυπηρέτησης των επιβατών, αλλά και της μεταφοράς εμπορευμάτων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή