Ανησυχία Στέιτ Ντιπάρτμεντ για αυξημένη απειλή επιθέσεων στην Ελλάδα

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009 11:42
UPD:15:18

A- A A+

Nέα προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες –τη δεύτερη μέσα σε δυόμισι μήνες- απηύθυνε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ενδεχόμενες επιθέσεις κατά αμερικανικών -και όχι μόνο- στόχων στην Ελλάδα. Στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα επισημαίνεται ακόμη πως στην Ελλάδα, ως πρώτο σημείο εισόδου στο χώρο Σένγκεν από τα νότια και τα ανατολικά και λόγω της ακτογραμμής της και των πολλών νησιών της, είναι δυνατή η είσοδος ξένων τρομοκρατών από τα σύνορά της.

«Η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει βαθιά ανήσυχη για την αυξημένη απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων κατά αμερικανών πολιτών και συμφερόντων», σημειώνεται στο σημείωμα, όπου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη δράση των εγχώριων τρομοκρατικών οργανώσεων, του «Επαναστατικού Αγώνα» και της «Σέχτας Επαναστατών», εναντίον ξένων και εγχώριων στόχων. Όπως μάλιστα σημειώνεται, «οι τελευταίες ενέργειες δείχνουν ότι οι δράστες δεν κάνουν διακρίσεις».

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ επισημαίνει τον κίνδυνο για τους Αμερικανούς τουρίστες και κατοίκους στην Ελλάδα να βρίσκονται «στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή» και τους καλεί να είναι σε επαγρύπνηση, πολύ προσεκτικοί και να παρακολουθούν τις τοπικές εξελίξεις.

Στο σημείωμα αναφέρεται πως οι νέες εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις συνδέονται «με την ιδεολογία της παλαιότερης μαρξιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη», στη δράση της οποίας γίνεται ιδιαίτερη αναφορά, έμφαση στις επιθέσεις κατά Αμερικανών.

Εξάλλου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί τους Αμερικανούς τουρίστες να αποφεύγουν περιοχές οι οποίες αποτελούν σημεία συγκεντρώσεων, όπως η περιοχή του Πολυτεχνείου, τα Εξάρχεια, η Ομόνοια και οι πλατείες Συντάγματος και Αριστοτέλους. Όπως υπογραμμίζεται, στις περιοχές της Ομόνοιας και των Εξαρχείων υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος εγκληματικών ενεργειών και πολιτικής βίας. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, η αμερικανική πρεσβεία έχει ζητήσει από τα μέλη του προσωπικού της και τις οικογένειες τους να αποφεύγουν τις εν λόγω περιοχές από τις 9 το βράδυ έως το πρωί.

Τέλος, αναφορά γίνεται και για τα πανεπιστήμια, τα οποία –όπως επισημαίνεται- χρησιμοποιούνται ως καταφύγια από αναρχικούς και όσους εμπλέκονται σε εγκληματικές ενέργειες, καθώς δεν επιτρέπεται στην ελληνική αστυνομία να εισέρχεται στους χώρους αυτούς.

Κληθείς να σχολιάσει το σημείωμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε στο υπουργείο των Εξωτερικών.

«Παρά τις προσπάθειες του υπουργείου εξωτερικών να δίνει διαπιστευτήρια αμερικανοφιλίας, οι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχονται και μας αδειάζουν συνεχώς», παρατήρησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Κυριάκος Βελόπουλος.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή