Λευκωσία: Θετικό το ψήφισμα της Ευρωβουλής για την Αγκυρα

Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2009 17:07
A- A A+

«Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρεί ότι το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αξιολόγηση της Τουρκίας, είναι ισορροπημένο και θετικό».

Αυτό δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, προσθέτοντας ότι στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «για πρώτη φορά τίθεται ο Δεκέμβριος του 2009, ως ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα και ορόσημο, για την Τουρκία, η οποία αν μέχρι τότε δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε σχέση με το πρόσθετο πρωτόκολλο, θα επηρεάσει σοβαρά την πορεία των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων».

Ο κ. Στεφάνου πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά τίθενται, ως προϋπόθεση λύσης του Κυπριακού, οι τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Σημειώνεται, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν κάνει αποδεχτή την ύπαρξη μόνιμων παρεκκλίσεων από τις τέσσερις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κεκτημένο».

Ο κ. Στεφάνου δήλωσε επίσης ότι στο ψήφισμα «ζητείται ξεκάθαρα από την Τουρκία να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό με την απόσυρση των κατοχικών της δυνάμεων, και για πρώτη φορά καλείται με αυτό τον τρόπο η ¶γκυρα να αφήσει τους δύο ηγέτες να διαπραγματευθούν ελεύθερα το μέλλον της χώρας τους».

«Πολύ σημαντικό -πρόσθεσε- είναι το ότι καλείται η Τουρκία να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του ΕΔΑΔ, σε σχέση με την τέταρτη διακρατική προσφυγή, όσον αφορά πάντοτε τις έρευνες για την τύχη των αγνοουμένων. Για πρώτη φορά παροτρύνονται όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να καλέσουν την Τουρκία, όπως προβεί στις δέουσες ενέργειες σχετικά με αυτό το ζήτημα που είναι ανθρωπιστικής κυρίως φύσης».

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση εντοπίζει κάτι αρνητικό στο συγκεκριμένο ψήφισμα, ο εκπρόσωπος απάντηση ότι «το ψήφισμα είναι ισορροπημένο».

Πρόσθεσε δε, ότι «σύμφωνα με το Πρωτόκολλο 10, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ενταχθεί (στην ΕΕ) με όλη της την επικράτεια και λόγω της ύπαρξης της κατοχής και της μη άσκησης αποτελεσματικού ελέγχου από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, λόγω της κατοχής, αναστέλλεται η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, προσωρινά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή