Προηγείται σταθερά το ΠΑΣΟΚ

Κυριακή, 15 Μαρτίου 2009 11:33
UPD:15:47
A- A A+

Προηγείται σταθερά της Νέας Δημοκρατίας το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που δημοσιεύονται στον Κυριακάτικο Τύπο, με τη διαφορά των δύο κομμάτων να κυμαίνεται από 3% έως 5%. Αξιοσημείωτο είναι πως τέσσερις στους δέκα ψηφοφόρους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν διαφορετικό κόμμα σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές.

Στις 2,5 μονάδες η διαφορά εν όψει ευρωεκλογών

Στις 2,5 μονάδες είναι η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ εν όψει ευρωεκλογών σύμφωνα με σχετική δημοσκόπηση της RASS για το Παρόν της Κυριακής. Πιο συγκεκριμένα, στην έρευνα της RASS για την πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 32,1% έναντι 29,6% της ΝΔ. Στο 7,9% ανέρχεται το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ και έπονται ΚΚΕ με 7,1%, ΛΑ.Ο.Σ. με 5,1% και οι οικολόγοι με 3,2%. Στο 11,6% η αδιευκρίνιστη ψήφος.

To 45,8% των ερωτηθέντων διαφωνεί με τη θέση του Γιώργου Παπανδρέου ότι οι φετινές ευρωεκλογές θα πρέπει να αποκτήσουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβέρνηση. Συμφωνεί το 36,7%, ενώ μάλλον συμφωνεί το 8,9% και μάλλον διαφωνεί το 6,8%.

Υψηλό ποσοστό συμμετοχής στις ευρωεκλογές, παρά το γεγονός ότι η διενέργειά τους συμπίπτει χρονικά με το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, προκύπτει σύμφωνα με τις απαντήσεις των ψηφοφόρων. Το 85,8% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το πιο πιθανό είναι να ψηφίσει, έναντι 12,4% που απάντησε ότι πιθανότατα δεν θα ψηφίσει.

Στις πέντε ποσοστιαίες μονάδες είναι η διαφορά του ΠΑΣΟΚ από το κυβερνών κόμμα, σύμφωνα με την έρευνα της Public Issue για λογαριασμό της Καθημερινής. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 40%, έναντι 35% της ΝΔ και ακολουθούν το ΚΚΕ με 8,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 7,5%, ο ΛΑ.Ο.Α με 5% και οι οικολόγοι με 3%. Ωστόσο,καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Κώστας Καραμανλής με 40% έναντι 32% του Γιώργου Παπανδρέου.

Προβάδισμα ΠΑΣΟΚ με 3% προκύπτει από την έρευνα της FOCUS για τη Real News. Πιο αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 30,2%, έναντι 27,2% της ΝΔ. Στο 7% και 6,8% είναι τα ποσοστά του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, ενώ ο ΛΑ.Ο.Σ συγκεντρώνει ποσοστό 3,6%. Στο 15,4% οι αναποφάσιστοι.

Ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Το 42,5% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι ενδεχόμενη συνεργασία ΝΔ-ΛΑΟΣ θα απομακρύνει το κυβερνών κόμμα από τους ψηφοφόρους του μεσαίου χώρου, ενώ αντίθετα το 38,7% εκτιμά ότι θα συσπειρώσει την κεντροδεξιά.

Οι μετρήσεις και των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν την πλήρη απογοήτευση των πολιτών από τη διακυβέρνηση Καραμανλή. Αποτυπώνουν την αγωνία τους για το μέλλον και την ανάγκη να αλλάξει πορεία η χώρα. Αυτή την αλλαγή πορείας εγγυάται το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι οι ευρωεκλογές θα στείλουν στον πρωθυπουργό ένα ηχηρότατο μήνυμα αποδοκιμασίας και τελικά ο κ. Καραμανλής θα αναγκαστεί να κάνει εκλογές.

«Οι εκλογές δεν είναι αυτοσκοπός. Αν κρίναμε με γνώμονα το δικό μας συμφέρον, θα επιδιώκαμε οι εκλογές να προκηρυχθούν αφού πρώτα η παρούσα κυβέρνηση είχε εισπράξει το πολιτικό κόστος της κρίσης, όπως άλλωστε της αξίζει... Η διεθνής κρίση είναι ένας λόγος παραπάνω για να αλλάξουμε άμεσα έναν κατά γενική ομολογία αποτυχημένο Πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του. Ο τόπος χρειάζεται επειγόντως μια νωπής και ισχυρής εντολής κυβέρνηση που δεν θα κυβερνά με μοναδικό στόχο τις δημοσκοπήσεις της επόμενης εβδομάδας και θα έχει καθαρό ορίζοντα τετραετίας. Γι΄ αυτό προτείνουμε συναινετική εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και εκλογές το αργότερο μαζί με τις ευρωεκλογές, για τις οποίες θα καταβάλουμε έτσι κι αλλιώς το προεκλογικό και οικονομικό κόστος», αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Bήμα» ο κ. Ραγκούσης.

Όσον αφορά τις ευρωεκλογές και κατά πόσο θα έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ προβλέπει ότι θα στείλουν στον κ. Καραμανλή ένα ηχηρότατο μήνυμα αποδοκιμασίας. «Για αυτόν τον λόγο -εκτιμά- σε συνδυασμό με την πλήρη αποσύνθεση του κράτους και την κατάρρευση των εσόδων του, είναι πολύ πιθανό ο κ. Καραμανλής να εξαναγκαστεί να προσφύγει στις 7 Ιουνίου σε διπλές εκλογές».

Τέλος όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ – ΛΑ.Ο.Σ., ο κ. Ραγκούσης αναφέρει:

«Δεν είδατε ότι ο κ. Καραμανλής σταμάτησε να μιλάει για άκρα; Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία. Οσο δε για την καθημερινώς διαπιστούμενη συνεργασία Καραμανλή- Καρατζαφέρη ισχύει το “όπου κοπελομάθει δεν γεροντοξεχνάει”».

«Η λύση για την έξοδο της χώρας από την πολύμορφη κρίση που τη μαστίζει θα προέλθει, υπό προϋποθέσεις, μόνο από τις δυο μεγάλες παρατάξεις και όχι φυσικά από κοινού ή με συνεργασίες εξουσιαστικής σκοπιμότητας με τα μικρά κόμματα», επεσήμανε από την πλευρά του ο Αλεκος Παπαδόπουλος.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη εκτίμησε πως η διαφορά των 3-4 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ του ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκμηδενιστεί. «Η Νέα Δημοκρατία έχει αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και δεν χρειάζεται καμιά συνεργασία», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας ¶ρης Σπηλιωτόπουλος http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/15/1641093.htm .

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή