Σκόπια: Σίγουρος για τη νίκη του ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE Γκ. Ιβανόφ

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2009 10:18
UPD:11:38
A- A A+

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η προεκλογική εκστρατεία στην ΠΓΔΜ, εν όψει των προεδρικών και δημοτικών εκλογών, που θα διεξαχθούν την Κυριακή 22 Μαρτίου.

Tο κόμμα VMRO-DPMNE πραγματοποίησε χθες το βράδυ την κεντρική προεκλογική του συγκέντρωση στα Σκόπια, στην οποία όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρευρέθηκαν περίπου 7.000 υποστηρικτές του, αριθμός που χαρακτηρίζεται σχετικά μικρός για προεκλογική συγκέντρωση μεγάλου κόμματος της χώρας στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ και χαρακτηριστικός της απάθειας του εκλογικού σώματος για τις εκλογές αυτές.

Ο υποψήφιος του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, Γκιόργκι Ιβάνοβ, μιλώντας στη συγκέντρωση, εμφανίστηκε και πρόσθεσε ότι το όραμά του είναι η δημιουργία μίας ισχυρής και ευημερούσας χώρας, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο κ. Ιβάνοβ, ο οποίος σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προηγείται με μεγάλη διαφορά των αντιπάλων του στις εκλογές για το αξίωμα του προέδρου της χώρας, αντέκρουσε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η χώρα είναι απομονωμένη και ανίσχυρη.

«Μας κατηγορούν ότι η ''Μακεδονία'' είναι απομονωμένη και διχασμένη και ότι βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Τους διαμηνύω ότι η ''Μακεδονία'' δεν είναι ούτε απομονωμένη ούτε διχασμένη, διότι είναι ισχυρή και ενωμένη. Γι΄ αυτό είμαι ευτυχής που θα εκλεγώ πρόεδρος μίας τέτοιας χώρας», ανέφερε ο κ. Ιβάνοβ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ και αρχηγός του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, μιλώντας στην ίδια συγκέντρωση ανέφερε ότι «ο Γκιόργκι Ιβάνοβ, ως νέος πρόεδρος της χώρας, θα υπερασπιστεί με σθένος και αξιοπρέπεια τα εθνικά συμφέροντα της "Δημοκρατίας της Μακεδονίας"».

Στη συγκέντρωση μίλησε και ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE για το Δήμο των Σκοπίων, Κότσε Τραγιάνοφσκι.

Συνολικά επτά υποψήφιοι -εκ των οποίων τρεις Αλβανοί- θα διεκδικήσουν το αξίωμα του Προέδρου της χώρας στις εκλογές της πρώτης Κυριακής.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, κανείς από τους υποψηφίους δεν θα αποσπάσει ποσοστό άνω του 50% των ψήφων, το οποίο απαιτείται για την εκλογή Προέδρου από τον πρώτο γύρο και ως εκ τούτου θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος σε 15 ημέρες (5 Απριλίου) μεταξύ των δύο πρώτων που θα συγκεντρώσουν τα μεγαλύτερα ποσοστά στον α΄ γύρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσκοπήσεις, πέραν του κ. Ιβάνοβ, τη συμμετοχή τους στο β΄ γύρο, διεκδικούν, με τις ίδιες σχεδόν πιθανότητες, ο υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι, και ο αρχηγός του νεοϊδρυθέντος αλβανικού κόμματος "Νέα Δημοκρατία", Ιμερ Σελμάνι. Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν ότι ο κ. Φρίτσκοφσκι διατηρεί μικρό προβάδισμα έναντι του κ. Σελμάνι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή