Αυστρία: Ένοχος για βιασμό και αιμομιξία δήλωσε ο Φριτζλ

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2009 12:27
UPD:17:56

A- A A+

Ένοχος για τις κατηγορίες του βιασμού και της αιμομιξίας δήλωσε ο Αυστριακός Γιόζεφ Φριτζλ, ο οποίος επί 24 χρόνια κρατούσε κλεισμένη στο υπόγειο του σπιτιού του την κόρη του Ελίζαμπεθ, την βίαζε και απέκτησε μαζί της επτά παιδιά http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/16/1641404.htm .

Ο 73χρονος αρνήθηκε ωστόσο την κατηγορία της ανθρωποκτονίας για το ένα από τα επτά παιδιά που πέθανε αμέσως μετά τη γέννησή του. Επίσης δήλωσε αθώος για την κατηγορία της αιχμαλωσίας της κόρης του για το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής της.

Eπικαλείται την παιδική του ηλικία

REUTERS

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ενώπιον των τριών δικαστών και των οκτώ ενόρκων ότι είχε κακοποιηθεί και ο ίδιος όταν ήταν παιδί και ότι κακοποιήθηκε από τη μητέρα του, η οποία, όπως είπε, δεν τον ήθελε.

«Πέρασα πολύ δύσκολα χρόνια», ανέφερε ο Γιόζεφ Φριτζλ με τρεμάμενη φωνή. «Η μητέρα μου δεν ήθελε παιδί και μου φερόταν ανάλογα. Με χτυπούσε», συμπλήρωσε. Στην ηλικία των 12 ξεκαθάρισε στη μητέρα του ότι δεν θα ανεχόταν άλλο την κακοποίηση και αποφάσισε να γίνει ο εφιάλτης της, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Η σχέση με τη μητέρα του δεν ήταν ποτέ ζεστή, ούτε έως το θάνατό της το 1980, παρότι ζούσαν στο ίδιο σπίτι.

Σήμερα τη δικαιολογεί υποστηρίζοντας ότι και η ίδια πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια καθώς μεγάλωσε σε φάρμα όπου αναγκαζόταν να δουλεύει από τα οκτώ της χρόνια.

ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΓΓΕΛΘΕΙ ΣΤΟΝ ΓΙΟΖΕΦ ΦΡΙΤΖΛ;

Η βασική κατηγορία είναι η ανθρωποκτονία για τη δολοφονία ενός νεογέννητου αγοριού –το ένα εκ των διδύμων που γέννησε η κόρη του το 1996. Κατηγορείται, επίσης, για βιασμό, εξαναγκασμό και υποδούλωση εις βάρος της κόρης του, καθώς και για αιμομιξία και στέρηση της ελευθερίας της ίδιας και τριών από τα παιδιά της.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΠΟΙΝΗ;

Η ισόβια κάθειρξη. Σύμφωνα με την αυστριακή νομοθεσία, οι ποινές δεν υπολογίζονται σωρευτικά, οπότε θα εκτίσει τη μεγαλύτερη εξ αυτών ποινή, ενώ σε περίπτωση που υπάρχουν υπόνοιες για επανάληψη του αδικήματος από το δράστη είναι δυνατό να μην επιτραπεί η αποφυλάκισή του.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΡΑΜΜΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΦΡΙΤΖΛ;

Αρνείται την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και της υποδούλωσης. Έχει αποδεχθεί την ενοχή του για βιασμό, αιμομιξία, εξαναγκασμό και στέρηση της ελευθερίας. Ο αυστριακός νόμος διακρίνει το αδίκημα του βιασμού σε βαθμίδες ανάλογα με τη βία που χρησιμοποιείται. Σύμφωνα με την ψυχιατρική γνωμάτευση του Οκτωβρίου, ο κατηγορούμενος πάσχει από σοβαρή ψυχική διαταραχή –η οποία, ωστόσο, δεν τον εμπόδισε να έχει πλήρη επίγνωση των πράξεών του καθ’ όλη την 24ετή περίοδο.

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ;

Η ετυμηγορία θα εκδοθεί βάσει της απόφασης της πλειοψηφίας μεταξύ των οκτώ ενόρκων.

ΜΠΟΡΕΙ Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΝΑ ΑΣΚΗΣΕΙ ΕΦΕΣΗ;

Ναι, αν και στην Αυστρία είναι δύσκολο να κερδιθεί έφεση κατά δικαστικής απόφασης.

Η ΔΙΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ;

Μόνο η έναρξη των εργασιών και η ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου θα πραγματοποιηθούν ενώπιον του κοινού, προκειμένου να προστατευτεί η ταυτότητα της βασικής μάρτυρος, Ελίζαμπεθ Φριτζλ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή