Στηρίζει την ένταξη του Μαυροβουνίου στην Ε.Ε. ο Μπερλουσκόνι

Τρίτη, 17 Μαρτίου 2009 12:53
UPD:13:06
A- A A+

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι, υποσχέθηκε στήριξη στο Μαυροβούνιο στη διαδικασία ένταξης στις ευρωατλαντικές και ευρωπαϊκές δομές και τόνισε ότι ένας από τους στόχους της κυβέρνησής του είναι, η Ιταλία να είναι μεταξύ των πέντε πρώτων επενδυτών στη χώρα.

Ο κ. Μπερλουσκόνι, ο οποίος πραγματοποίησε για πρώτη φορά επίσκεψη στο Μαυροβούνιο, σε κοινή συνέντευξη τύπου με το Μαυροβούνιο ομόλογό του, κ. Μίλο Τζουκάνοβιτς, υπογράμμισε ότι η Ιταλία ενδιαφέρεται για επενδύσεις στους τομείς της ηλεκτρικής ενέργειας και του τουρισμού.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν κατά 65% τα τελευταία χρόνια, αλλά πρόσθεσε ότι η Ιταλία δεν είναι ακόμη μεταξύ των 10 πρώτων χωρών σε επενδύσεις στο Μαυροβούνιο.

«Αυτό πρέπει να διορθωθεί. Μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία και στην εισροή Ιταλών τουριστών στο Μαυροβούνιο», είπε.

Ο κ. Μπερλουσκόνι ανέφερε ότι πάντα θεωρούσε σωστή λύση την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), υπενθυμίζοντας ότι ορισμένα μέλη της Ένωσης εκφράζουν ανησυχία όσον αφορά το ζήτημα της διεύρυνσης αυτής.

«Οι αμφιβολίες πρέπει να αρθούν ακριβώς επειδή το όφελος από τη διεύρυνση της Ένωσης είναι μεγαλύτερο από τις συγκεκριμένες ανησυχίες», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου τόνισε ότι είναι καλές οι σχέσεις των δύο χωρών, αλλά υπάρχει χώρος για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, κυρίως της οικονομικής.

Όσον αφορά τον τομέα της ενέργειας, υπάρχει ενδιαφέρον για τρία στρατηγικά σχέδια, που προετοιμάζουμε, τη μερική ιδιωτικοποίηση της εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας, την κατασκευή νέου υδροηλεκτρικού σταθμού στον ποταμό Μοράτσα και την εγκατάσταση υποθαλάσσιων καλωδίων για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Μαυροβουνίου και Ιταλίας, τόνισε ο κ. Τζουκάνοβιτς.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι είναι πολύ χρήσιμη η εμπειρία της Ιταλίας για την ανάπτυξη του τουρισμού και υπενθύμισε ότι νωρίτερα είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την ιταλική πλευρά για συνεργασία και στον τομέα των μεταφορών, για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Μπαρ και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου από το Μπαρ έως το Βελιγράδι.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή