Ειδικό απεσταλμένο στο Σουδάν διορίζει ο Ομπάμα

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009 06:00
A- A A+

Το όνομα του πρώην πτεράρχου, Σκοτ Γκρέϊσον, ως ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Πολιτειών στο Σουδάν, πρόκειται να ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, καθώς ανησυχεί ιδιαίτερα για την επιδείνωση της κρίσης στην περιοχή μετά και την απομάκρυνση όλων των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων.

«Ο πρόεδρος και η υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να διορίσουν τον Γκρέισον στη θέση αυτή» ανακοίνωσε κυβερνητικός αξιωματούχος που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομα του και πρόσθεσε ότι η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει εντός της ημέρας.

Επίσης ο πρόεδρος Ομπάμα επέλεξε την Ρόουζ Γκοτεμέλερ ως ειδική επι θέματων της ρωσικής άμυνας και των πυρηνικών θεμάτων, μια θέση που η αξιωματούχος θα αναλάβει πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα, ανακοίνωσε αργά χθες ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να διορίσει την Γκοτεμέλερ, πρώην στέλεχος του υπουργείου Ενεργείας, στο think tank για τη Διεθνή Ειρήνη , η οποία θα έχει καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδια για την επαλήθευση και τη συμμόρφωση στον τομέα των εξοπλισμών.

Η θέση αυτή ενδέχεται να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της αμερικανικής πολιτικής για τον έλεγχο των εξοπλισμών καθώς η Ουάσιγκτον προετοιμάζεται για διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για το πώς θα αντικατασταθεί η «Συνθήκη για τον περιορισμό των στρατηγικών όπλων» (START I) που λήγει το Δεκέμβριο.

Η συνθήκη START στοχεύει στον περιορισμό των πυρηνικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς και για πρώτα φορά οι διαπραγματεύσεις έγιναν μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή