ΠΑΣΟΚ: Μέτρα - παρωδία στα όρια του ανυπόφορου αστείου

Τετάρτη, 18 Μαρτίου 2009 15:56
UPD:16:26
A- A A+

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των κουκουλοφόρων δείχνουν έλλειψη σοβαρότητας και παντελή αδυναμία να καταστρώσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο», παρατήρησε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων βίας στο κέντρο της Αθήνας.

Η αύξηση των ποινών για εγκλήματα που διαπράττουν οι κουκουλοφόροι αγγίζει τα όρια του ανυπόφορου αστείου, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καστανίδης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα μέτρο - παρωδία την αυτεπάγγελτη δίωξη για εξύβριση δημόσιου λειτουργού.

ΠΑΣΟΚ
Χ. Καστανίδης: Το πρόβλημα δεν είναι οι ποινές αλλά η αδυναμία της αστυνομίας

Χ. Καστανίδης: Το πρόβλημα δεν είναι οι ποινές αλλά η αδυναμία της αστυνομίας

Όπως επεσήμανε το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αφορούν μόνο το κέντρο της πρωτεύουσας, αφήνοντας απροστάτευτες τις άλλες πόλεις της χώρας και τις υπόλοιπες περιοχές του λεκανοπεδίου (έκανε αναφορά στα επεισόδια που σημειώνονται κατά καιρούς στη Θεσσαλονίκη, καθώς και στον πρόσφατο εμπρησμό του συρμού του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά).

Όπως υπογράμμισε ο κ. Καστανίδης, η αύξηση των ποινών για εγκλήματα που διαπράττουν οι κουκουλοφόροι αγγίζει τα όρια του ανυπόφορου αστείου, γιατί -όπως εξήγησε- το πρόβλημα δεν είναι οι ποινές, αλλά η αδυναμία της Αστυνομίας να αποτρέψει τα σχέδια των κουκουλοφόρων και να τους συλλάβει. Με την υπερποινικοποίηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής δεν αντιμετωπίζεται η εγκληματικότητα, τόνισε.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών χαρακτήρισε μέτρο παρωδία την αυτεπάγγελτη δίωξη για εξύβριση δημόσιου λειτουργού. «Αν αυτό το μέτρο ίσχυε και εφαρμοζόταν, οι διαδηλωτές μαθητές του περασμένου Δεκεμβρίου που κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων φώναζαν επιθετικά συνθήματα κατά των αστυνομικών, θα είχαν συλληφθεί όλοι τους, θα είχαν παραπεμφθεί για εξύβριση δημόσιου λειτουργού και θα είχαν καταδικαστεί», παρατήρησε.

«Αυτή είναι η πάταξη του εγκλήματος; Όχι βέβαια. Πρόκειται για την ελαφρότητα μιας ανίκανης και αμήχανης δεξιάς κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Καστανίδης και αναφέρθηκε στο σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την αναδιοργάνωση της ελληνικής αστυνομίας.

Να εφαρμοστεί ο Νόμος για το άσυλο, λάθος η κατάργησή του

Όσον αφορά την πολεμική των τελευταίων ημερών για το θέμα του ασύλου, ο κ. Καστανίδης δήλωσε: «Δεν είναι το άσυλο που ευθύνεται για τις "επιτυχίες" στη δράση των κουκουλοφόρων. Οι κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας που χτυπήθηκαν πρόσφατα δεν βρίσκονται οριοθετημένοι εντός του ασύλου». «Ορισμένοι -πρόσθεσε- επιχειρούν να καταδικάσουν και να ακυρώσουν το άσυλο. Αυτό είναι λάθος. Η ευθύνη μας είναι να προστατεύσουμε το άσυλο».

«Το άσυλο δεν υπάρχει σήμερα για να προστατεύει εγκληματικές πράξεις. ¶ρα, αυτό που οφείλουν να κάνουν το επίσημο κράτος, τα πολιτικά κόμματα, η ακαδημαϊκή κοινότητα, είναι να συμφωνήσουν από κοινού ότι χρειαζόμαστε προστασία του πραγματικού ασύλου. Και προστασία του πραγματικού ασύλου θα υπάρξει μόνο αν εφαρμοστούν οι προβλέψεις του νόμου ότι όταν τελείται αυτόφωρο κακούργημα, οι δυνάμεις τάξης υπό την εποπτεία Εισαγγελέως μπορούν να επεμβαίνουν χωρίς την άδεια κανενός. Είναι θέμα λοιπόν εφαρμογής του νόμου», υπογράμμισε ο κ. Καστανίδης.

Λ. Ζαγορίτης: Κάποιοι πρέπει να διαλέξουν

«Όσοι παρανομούν, όσοι καταστρέφουν, όσοι βανδαλίζουν, όσοι τραυματίζουν πρέπει να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται, είτε φορούν είτε δεν φορούν κουκούλα.

Κάποιοι πρέπει να διαλέξουν. Είναι με τους κουκουλοφόρους που παρανομούν ή με τον κόσμο ; Είναι με τη νομιμότητα ή όχι;», δήλωσε από την πλευρά του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Ζαγορίτης, κληθείς να σχολιάσει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή