Συγχαρητήρια Ομπάμα στον νέο πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ

Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 05:56
A- A A+

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, Μαουρίσιο Φούνες είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος τον συνεχάρη για την ευρεία νίκη του στις εκλογές της Κυριακής.

Ο Φούνες, πρώην δημοσιογράφος στην τηλεόραση, υποψήφιος με το Μέτωπο Φαραμπούντο Μαρτί για την Εθνική Απελευθέρωση (FMLN), κέρδισε τις εκλογές καταλαμβάνοντας ποσοστό 51% των ψήφων και τερμάτισε την διακυβέρνηση της κεντροαμερικανικής χώρας από το δεξιό κόμμα της Ρεπουμπλικανικής Εθνικιστικής Συμμαχίας (ARENA), που διήρκεσε 20 χρόνια. Η νίκη του επιβεβαιώθηκε και επίσημα από την εγχώρια εκλογική επιτροπή χθες Τετάρτη.

«Στο τηλεφώνημα με συνεχάρη για το θρίαμβο που καταφέραμε την 15η Μαρτίου, και μου ευχήθηκε επιτυχία στην προσπάθειά μου να διαχειριστώ τα κοινά τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε ο Φούνες.

Ο Ομπάμα είπε ακόμη στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο του Σαλβαδόρ ότι θα ήθελε να συναντηθεί μαζί του στην προσεχή Σύνοδο της Αμερικής, που θα γίνει τον Απρίλιο στο Τρινιδάδ και Τομπάγκο, πρόσθεσε ο Φούνες.

Σε ανακοινωθέν του ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως ο Ομπάμα επαίνεσε το Ελ Σαλβαδόρ για την επιτυχή δημοκρατική ψηφοφορία, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν σε ζητήματα όπως η οικονομική ανάπτυξη και η αντιμετώπιση της φτώχειας, η ενέργεια και η ασφάλεια.

Ο νέος πρόεδρος του FMLN - κόμματος που ίδρυσαν οι αντάρτες που εξεγέρθηκαν εναντίον της υποστηριζόμενης από την Ουάσινγκτον δικτατορίας, και ενεπλάκησαν σε πολυετή εμφύλιο με τουλάχιστον 75.000 νεκρούς - έχει διαβεβαιώσει ότι αποτελεί «προτεραιότητα» για τον ίδιο η διατήρηση καλών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζουν κι εργάζονται εκατομμύρια πολίτες της χώρας του.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή