Διώξεις σε βάρος αστυνομικών για τους βασανσιμούς διαδηλωτών σε καταυλισμό ορυχείου το 2005, άσκησαν εισαγγελείς στο Περού, ωστόσο απήλλαξαν από κάθε ευθύνη την βρετανικών και κινεζικών συμφερόντων εταιρεία στην οποία ανήκε, και την εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας που είχε προσλάβει, ανακοίνωσαν χθες οι οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει σάλο στο Περού, μια χώρα που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της κατάταξης των εξαγωγέων μετάλλου σε παγκόσμιο επίπεδο, και παρακολουθείται στενά από πολλές μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου - καθώς συχνά τα συμφέροντα των εταιρειών και των κατοίκων των περιοχών όπου λειτουργούν ορυχεία συγκρούονται.
Μετά από έρευνα που διεξήχθη στη βόρεια περιοχή Πιούρα περίπου 25 άνθρωποι απήχθησαν και υπέστησαν ξυλοδαρμό διότι έλαβαν μέρος σε διαδηλώσεις εναντίον του ανοίγματος ορυχείου για την εκμετάλλευση κοιτάσματος χαλκού στο Ρίο Μπλάνκο τον Αύγουστο του 2005 - στο οποίο είχαν επενδυθεί 1,4 δισ. δολάρια.
Οι εισαγγελείς που έκαναν την έρευνα κατέληξαν ότι για τις απαγωγές και τους βασανισμούς των διαδηλωτών ευθύνονται αστυνομικοί.
Από την έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία σε βάρος της εταιρίας η οποία είχε αναλάβει το έργο, την Monterrico Metals της Βρετανίας, και τον κινεζικό όμιλο που την εξαγόρασε πριν δυο χρόνια, το Zijin Mining Group. Ο όμιλος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Κίνα όσον αφορά την εξόρυση χρυσού.
Επιβαρυντικά στοιχεία δεν προέκυψαν ούτε σε βάρος της Forza, της ιδιωτικής εταιρίας ασφαλείας που είχε προσληφθεί για να επιβλέπει το ορυχείο και ανήκει στη Σουηδική Securitas.
Το 2008, οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέθεσαν μήνυση εναντίον των ιδιοκτητριών εταιριών, της επιχείρησης ιδιωτικής ασφαλείας και της αστυνομίας. Οι καταγγελίες περί βασανισμών τεκμηριώνονταν από το φωτογραφικό υλικό που τις συνόδευε και δημοσιοποιήθηκε απο΄την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα: οι φωτογραφίες απεικόνιζαν διαδηλωτές αιμόφυρτους, με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα και πλαστικές σακούλες στα κεφάλια τους.
Δικαστής θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα πρέπει να ασκηθεί δίωξη ενάντια στους αστυνομικούς, η υπόθεση θα τεθεί στο αρχείο ή θα ζητηθεί περαιτέρω αποδεικτικό υλικό.
Δικηγόροι που εκπροσωπούν τη Fedepaz, την οργάνωση προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που μαζί με την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή υπέβαλαν την μήνυση, χαρακτήρισαν τα ευρήματα της έρευνας ελλιπή και ανεπαρκή.
«Οι εισαγγελείς αποφάσισαν να κατηγορήσουν μερικούς αστυνομικούς που αναγνωρίστηκαν ως οι φυσικοί αυτουργοί όσων συνέβησαν... αλλά όχι εκείνους που διέταξαν τα βασανιστήρια, τους ηθικούς αυτουργούς», ανέφερε σε ανακοινωθέν της.