Ε.Ε.: Προς διπλασιασμό η βοήθεια στις χώρες της Αν. Ευρώπης

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2009 06:28
A- A A+

Τον διπλασιασμό στα 50 δισ. ευρώ του πακέτου έκτακτης βοήθειας προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, εξετάζουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Είπαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε.) ότι αν θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα υποστήριξης οφείλουμε να προχωρήσουμε στον διπλασιασμό αυτών που θα διαθέσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά το πέρας της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. για την οικονομική κρίση που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

«Ελπίζω ότι αυτό θα εγκριθεί αύριο και θα αποτελέσει μια καλή ένδειξη του πνεύματος αλληλεγγύης που έχουμε», πρόσθεσε.

Την αισιοδοξία του ως προς αυτό εξέφρασε και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης χθες ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. ότι καμμία χώρα της Ενωσης δεν βρίσκεται στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων.

Ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ μου «γνωστοποίησαν ότι η Γαλλία και η Γερμανία δεν συμφωνούν με την εγγραφή του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας και του Βελγίου στον κατάλογο με τους φορολογικούς παραδείσους», δήλωσε ο Γιούνκερ.

«Η Αυστρία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο δεν θα βρίσκονται στον κατάλογο», σημείωσε.

Παράλληλα η τσεχική προεδρία της Ε.Ε. χαρακτήρισε χθες, Πέμπτη, το βράδυ «πραξικόπημα» την άνοδο στην εξουσία στη Μαδαγασκάρη του ¶ντρι Ρατζολίνα.

«Έγινε ένα πραξικόπημα, δεν ήταν μια δημοκρατική εκλογή», δήλωσε ο τσέχος υπουργός Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ και πρόσθεσε: «Προς το παρόν θα υιοθετήσουμε μια προσεκτική προσέγγιση και θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Η τσεχική προεδρία της Ε.Ε. απέρριψε εξάλλου χθες και το αίτημα του προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε για άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα του, κρίνοντας ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση από πολύ κοντά και βλέπουμε πώς λειτουργεί η κατανομή των εξουσιών» στη χώρα, δήλωσε ο Σβάρτσενμπεργκ.

«Αν ο πρόεδρος Μουγκάμπε παραχωρήσει επαρκείς εξουσίες στα χέρια δημοκρατικά εκλεγμένων υπουργών, θα είμαστε τότε σε θέση να εξετάσουμε το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων, όμως δεν μπορούμε να το κάνουμε άμεσα», πρόσθεσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή