Χ. Σολάνα: Αισιοδοξία για νέα αρχή στις σχέσεις Δύσης - Ιράν

Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2009 10:57
UPD:11:40

Ο Χαβιέ Σολάνα πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα διατύπωσε μια καλή προσφορά στο Ιράν ως προς το θέμα του πυρηνικού του προγράμματος.

A- A A+

Αισιόδοξος ότι το Ιράν θα δεχθεί ευνοϊκά το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, που επιδιώκει μια νέα αρχή στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, φάνηκε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα πολύ εποικοδομητικό μήνυμα. Ελπίζω ότι αυτό θα ανοίξει έναν νέο κεφάλαιο στις σχέσεις με το Ιράν», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η Δύση είναι αντιμέτωπη με το πρόβλημα του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Ο Χαβιέρ Σολάνα πρόσθεσε ότι η διεθνής κοινότητα διατύπωσε μια καλή προσφορά στο Ιράν ως προς το θέμα του πυρηνικού του προγράμματος. Οι μεγάλες δυνάμεις προσπαθούν να επιτύχουν τη διακοπή της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου, με αντάλλαγμα ευρείας κλίμακας συνεργασίας με την Τεχεράνη. Έχουν διατυπώσει δύο φορές την πρόταση αυτή προς την Τεχεράνη, αρχικά τον Ιούνιο του 2006 και στη συνέχεια τον περυσινό Ιούνιο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή