Mε τηλεχειριστήριο η πυροδότηση του μηχανισμού

Επιβεβαιώνεται η αρχική εκτίμηση
Παρασκευή, 20 Μαρτίου 2009 16:07
UPD:16:10
A- A A+

«Ισχυρό» χαρακτηρίζουν οι πυροτεχνουργοί της Αστυνομίας τον εκρηκτικό μηχανισμό που εξερράγη χθες έξω από τα γραφεία της Κτηματικής Εταιρείας Δημοσίου στους Αμπελοκήπους.

Παράλληλα, τα ευρήματα στο σημείο επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση για πυροδότηση του μηχανισμού με τηλεχειριστήριο από κοντινή απόσταση, πιθανότατα για να έχουν οι δράστες οπτική επαφή, ώστε να μην υπάρξουν περαστικοί θύματα. Για το λόγο αυτό εκτιμάται ότι δεν έγινε προειδοποιητικό τηλεφώνημα.

Το εύρημα που παραπέμπει στην πυροδότηση με τηλεχειριστήριο είναι μία πλακέτα παραμορφωμένη από την έκρηξη, η οποία, σύμφωνα με τους ειδικούς, χρησιμοποιήθηκε ως δέκτης του σήματος από το τηλεχειριστήριο πυροδότησης του μηχανισμού, το οποίο πιθανότατα είναι αντίστοιχο με εκείνο του συναγερμού αυτοκινήτου.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η εκρητική ύλη ήταν περίπου δύο κιλά, αλλά η έκρηξη εκτονώθηκε προς την πλευρά σταθμευμένου αυτοκινήτου, το οποίο υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί μέσα σε μπλε σακούλα, στη βάση του κάγκελου του πεζοδρομίου, κοντά στην είσοδο της ΚΕΔ, επί της οδού Κόνιαρη και ανάμεσα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Την ώρα της έκρηξης μέσα στο κτήριο βρίσκονταν δύο υπάλληλοι εταιρείας σεκιούριτι, που έχει αναλάβει τη φύλαξη, οι οποίοι, ωστόσο, ήταν στο βάθος του κτηρίου και δεν κινδύνεψαν, αλλά ούτε αντιλήφθηκαν κάτι.

Οι αστυνομικοί έχουν πάρει τα βίντεο από τις κάμερες ελέγχου κυκλοφορίας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, καθώς και από εκείνες που καταγράφουν την κίνηση έξω από τον ¶ρειο Πάγο και από άλλα κτήρια της περιοχής.

Ανάληψη ευθύνης μέχρι στιγμής δεν υπάρχει, όμως αξιωματικοί της ΕΛΑΣ επισημαίνουν πως οι οργανώσεις, που έχουν χρησιμοποιήσει τη μέθοδο έκρηξης με τηλεχειρισμό, είναι ο «Επαναστατικός Αγώνας» και η «Λαϊκή Θέληση». Η τελευταία είχε πυροδοτήσει βόμβα με κινητό τηλέφωνο στο δικαστικό μέγαρο της Λάρισας, στις 29 Μαίου του 2004, καθώς και εκρηκτικό μηχανισμό στα γραφεία των εταιριών Bayer, Siemens και Lufthansa, στο Μαρούσι τον Ιούνιο του 2008 και στο κτήριο της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, στο Νέο Κόσμο, ένα μήνα αργότερα, η οποία είχε εξουδετερωθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή