Κρίσιμες εκλογές στην ΠΓΔΜ

Κυριακή, 22 Μαρτίου 2009 10:03
UPD:15:10
A- A A+

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ για τις προεδρικές και τοπικές εκλογές. Οι κάλπες άνοιξαν στις 07:00 τοπική ώρα [08:00 Ελλάδας] και κλείνουν στις 20:00 [21:00 ώρα Ελλάδας]. Οι πρώτες προβλέψεις θα γίνουν γνωστές μερικές ώρες αργότερα.

Σύμφωνα με δυτικούς παρατηρητές και αναλυτές, οι εκλογές αυτές αποτελούν σημαντική δοκιμασία όσον αφορά την πορεία εισδοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού πολλά θα κριθούν από το εάν η διαδικασία θα είναι αδιάβλητη και χωρίς επεισόδια βίας.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει την πΓΔΜ ότι εάν η διαδικασία δεν πληροί τα διεθνή πρότυπα θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες και καθυστερήσεις όσον αφορά τις προοπτικές της για ένταξη στην ΕΕ και το NATO.

"Δεν υπάρχει άλλος χρόνος να χαθεί. Αυτές οι εκλογές πρέπει να είναι αψεγάδιαστες", δήλωσε στο Reuters δυτικός διπλωμάτης στα Σκόπια.

Οι βουλευτικές εκλογές της περυσινής χρονιάς στην πΓΔΜ αμαυρώθηκαν από επεισόδια βίας. Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και εννέα τραυματίστηκαν.

Τα επεισόδια ήταν τα χειρότερα μετά την ένοπλη εξέγερση του 2001, όταν Δυτικές δυνάμεις συνέβαλαν να αποτραπεί το ξέσπασμα γενικευμένου εμφυλίου πολέμου, χρησιμοποιώντας το δέλεαρ της ένταξης σε διεθνείς οργανισμούς για να αποσπάσουν από την κυβέρνηση περισσότερα δικαιώματα για τις μειονότητες και από το ένοπλο Αλβανικό αποσχιστικό κίνημα τον αφοπλισμό του.

Παρά την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ των εθνικών ομάδων στη χώρα, η φτώχεια, η πολιτική αστάθεια και η πολυετής διαμάχη με την Ελλάδα συνεχίζουν να προκαλούν σημαντικά προβλήματα στη χώρα. Η Ελληνική κυβέρνηση άσκησε βέτο στην ένταξη της πΓΔΜ στο βορειοατλαντικό σύμφωνο εξ αιτίας της συνεχιζόμενης ασυμφωνίας όσον αφορά την επίσημη ονομασία της.

Το υπουργείο Εσωτερικών και η αστυνομία έχουν καταστρώσει ειδικά σχέδια για τη σημερινή ημέρα και εκπρόσωποί τους δηλώνουν ότι δε θα ανεχθούν προσπάθειες να εμποδιστεί η ψηφοφορία από οποιαδήποτε πλευρά.

Στις προεδρικές εκλογές λαμβάνουν μέρος επτά υποψήφιοι, με τον Γκέοργκ Ίβανοφ, έναν καθηγητή πολιτικής επιστήμης ο οποίος διεκδικεί για πρώτη φορά πολιτικό αξίωμα, να προηγείται στις δημοσκοπήσεις αλλά όχι με προβάδισμα που θα του έδινε τη νίκη από τον πρώτο γύρο.

Η ψηφοφορία δεν αναμένεται να επιφέρει σημαντικές πολιτικές μεταβολές στην πΓΔΜ, καθώς ο ρόλος του προέδρου θεωρείται σχεδόν διακοσμητικός. Ο πρόεδρος έχει περιορισμένες δυνατότητες επηρεασμού της εξωτερικής πολιτικής.

Εάν, όπως εκτιμάται, δεν υπάρξει νικητής στις προεδρικές εκλογές από τον πρώτο γύρο, ο δεύτερος θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή