ΠΓΔΜ: Στον β' γύρο η εκλογή του νέου προέδρου

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2009 09:37
UPD:09:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ

A- A A+

Προηγείται με διαφορά των αντιπάλων του στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοβ, ωστόσο για την εκλογή του νέου προέδρου της χώρας θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος, ο οποίος θα διεξαχθεί σε δύο εβδομάδες (στις 5 Απριλίου), στον οποίο αντίπαλος του κ. Ιβάνοβ, θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Κρατική Εκλογική Επιτροπή, με καταμετρημένο το 83% των ψηφοδελτίων, ο κ. Ιβάνοβ συγκεντρώνει ποσοστό 35,33%.

Δεύτερος με ποσοστό 20,12% έρχεται ο υποψήφιος του SDSM, Λιούμπομιρ Φρίτσκοφσκι και τρίτος ο ανεξάρτητος υποψήφιος Λιούμπε Μπόσκοσκι (προέρχεται από το VMRO-DPMNE από το οποίο όμως αποστασιοποιήθηκε μετά την επιλογή της ηγεσίας του κόμματος αυτού να προκρίνει την υποψηφιότητα του κ. Ιβάνοβ) με ποσοστό 15,11%.

Τέταρτος έρχεται ο αρχηγός του νεοϊδρυθέντος αλβανικού κόμματος «Νέα Δημοκρατία», Ίμερ Σελμάνι με ποσοστό 14,97%.

Ακολουθούν, ο ¶γκρον Μπουτζάκου, υποψήφιος του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος «Ένωση για την Δημοκρατική Ένταξη» (DUI) του οποίου ηγείται ο ¶λι Αχμέτι, με ποσοστό 7,57%, ο Νάνο Ρούζιν, υποψήφιος του μικρού αντιπολιτευόμενου κόμματος «Φιλελεύθερου-Δημοκρατικού Κόμματος» (LDP), με ποσοστό 3,74% και τελευταία έρχεται η Μιρούσε Χότζα, υποψήφια του αντιπολιτευόμενου «Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών» (DPA) με ποσοστό 3,16%.

Με βάση τα αποτελέσματα αυτά, ο νέος πρόεδρος της χώρας θα εκλεγεί στον δεύτερο γύρο, στον οποίο ο κ. Ιβάνοβ θα αναμετρηθεί με τον κ. Φρίτσκοφσκι.

Το ποσοστό συμμετοχής στις χθεσινές εκλογές κυμάνθηκε περίπου στο 58%.

Τόσο ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE στις προεδρικές εκλογές, Γκιόργκι Ιβάνοβ, όσο και ο αρχηγός του κόμματος αυτού και πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, με δηλώσεις τους μετά τα μεσάνυχτα, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τον «άψογο» όπως τον χαρακτήρισαν τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η χθεσινή εκλογική διαδικασία, κάτι που σύμφωνα με τους ίδιους, κατέδειξε τη βούληση και την ικανότητα της χώρας να διοργανώσει τίμιες και δημοκρατικές εκλογές.

Περαιτέρω, ο κ. Γκρούεφσκι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το εκλογικό αποτέλεσμα του κόμματος του στις εκλογές αυτές, γεγονός που σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αναγνώριση, από το εκλογικό σώμα, των αποτελεσμάτων της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της κυβέρνησής του, όλο το προηγούμενο διάστημα.

Από την πλευρά του, το αντιπολιτευόμενο SDSM εκτίμησε ότι η εκλογική διαδικασία διεξήχθη ομαλά και χωρίς επεισόδια, κατήγγειλε όμως κλίμα εκφοβισμού από μέλη του κυβερνώντος κόμματος κατά των ψηφοφόρων. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακόμη, έκρινε ότι το κυβερνών κόμμα του κ. Γκρούεφσκι, στις χθεσινές εκλογές, κατέγραψε καθοδική πορεία και απώλεσε σημαντικό τμήμα της δύναμης του.

Παράλληλα, με τις προεδρικές εκλογές, χθες, διεξήχθησαν και οι δημοτικές εκλογές στην ΠΓΔΜ.

Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως στον μητροπολιτικό δήμο των Σκοπίων. Με καταμετρημένο το 50,56% των ψήφων στα Σκόπια, προηγείται ο υποψήφιος του VMRO-DPMNE, Κότσε Τραγιάνοφσκι, με ποσοστό 45,66%, Δεύτερος έρχεται ο Τίτο Πέτκοφσκι, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το SDSM, με ποσοστό 26,23%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή