Διεθνής Αμνηστία: Να σταματήσουν οι εκτελέσεις στη Λευκορωσία

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009 08:47
A- A A+

Να σταματήσει όλες τις εκτελέσεις και να καταργήσει τη θανατική ποινή ζήτησε η Διεθνής Αμνηστία από τη Λευκορωσία, επισημαίνεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Μινσκ.

«Οι αρχές τις Λευκορωσίας πρέπει να κηρύξουν μορατόριουμ στις καταδίκες σε θάνατο και στις εκτελέσεις με το σκεπτικό να καταργήσουν τελείως την θανατική ποινή», τονίζεται στην έκθεση.

«Η Λευκορωσία είναι η τελευταία χώρα της Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που πραγματοποιούνται εκτελέσεις», υπογραμμίζει η Διεθνής Αμνηστία, η οποία αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, εκτιμά πως από το 1991 έγιναν 400 εκτελέσεις.

«Η διαδικασία της εφαρμογής της θανατικής ποινής είναι μυστική. Οι κρατούμενοι και οι συγγενείς τους δεν ενημερώνονται για την ημερομηνία της εκτέλεσης, οι σοροί δεν παραδίδονται στις οικογένειες και κανείς δεν γνωρίζει το μέρος της ταφής», αποκαλύπτει η οργάνωση.

Στην έκθεση καταγγέλλονται τα σοβαρά προβλήματα του δικαστικού συστήματος της χώρας, όπου τα βασανιστήρια και η κακομεταχείριση των κρατουμένων είναι συνηθισμένη πρακτική.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή