Κόσοβο: Τερματισμό της παρουσίας της UNMIK ζητούν οι αρχές

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009 09:45
A- A A+

Υπέρ του τερματισμού της παρουσίας της πολιτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών, της UNMIK, στην περιοχή τάσσονται οι αρχές του Κοσόβου και είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν με την EULEX προκειμένου να διασφαλίσουν την έννομη τάξη στο βόρειο Κόσοβο.

Αυτό δήλωσ ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, Σκεντέρ Χισένι, μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που εξέτασε την κατάσταση στο Κόσοβο.

«Από τότε που έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία του, το Κόσοβο έχει πετύχει πολλά σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, αλλά η σερβική κυβέρνηση στηρίζει τις παράλληλες δομές και εργάζεται ενεργά προκειμένου να αποτρέψει τους Σέρβους του Κοσόβου να συνεργαστούν με τις αρχές του Κοσόβου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χισένι.

Αφού επισήμανε ότι η κατάσταση ασφαλείας στο βορρά του Κοσόβου αποτελεί λόγο ανησυχίας, τόνισε ότι οι θεσμοί του Κοσόβου είναι αποφασισμένοι να συνεργαστούν για να βελτιώσουν την κατάσταση στην περιοχή αυτή.

«Δεν υπάρχει χώρος για βία και μίσος στο νέο Κόσοβο και το μέλλον βρίσκεται στην ένταξη στις ευρωπαϊκές δομές», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου. Σημείωσε δε ότι οι θεσμοί του Κοσόβου θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ για την εφαρμογή του σχεδίου Αχτισάαρι και την οικοδόμηση ενός πολυεθνοτικού Κοσόβου.

Ανέφερε ακόμη ότι η κυβέρνηση του Κοσόβου είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Σερβία για την οικοδόμηση μιας πολυεθνοτικής δημοκρατίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι το Βελιγράδι θα ενταχθεί στην ομάδα εκείνη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που συνεργάζονται με το Κόσοβο.

«Οι αρχές του Κοσόβου έχουν πετύχει πολλά στους τομείς της οικονομίας, της έννομης τάξης, της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, αλλά το Βελιγράδι απαγορεύει τις εξαγωγές από το Κόσοβο στη Σερβία», πρόσθεσε ο κ. Χισένι.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή