Η θέση της Ρωσίας για την UNMIK στο Κόσοβο

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009 09:48
A- A A+

«Η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο θα πρέπει να διατηρήσει τις διοικητικές της λειτουργίες», τόνισε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Βιτάλι Τσουρκίν, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του σώματος, στην έδρα του οργανισμού. Υπογράμμισε δε την ανάγκη εφαρμογής του σχεδίου έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, για το Κόσοβο.

Σύμφωνα με το Ρώσο διπλωμάτη, η ανομία και το έγκλημα αυξάνουν συνεχώς στο Κόσοβο, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι πιθανότητες επιστροφής των Σέρβων προσφύγων.

«Η μόνη ευκαιρία για να βελτιωθεί η κατάσταση στο Κόσοβο είναι να παραμείνει η αποστολή των Ηνωμένων Εθνών και να διατηρήσει τις διοικητικές και πολιτικές της λειτουργίες και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ της Πρίστινας και του Βελιγραδίου καθώς και για την εφαρμογή του σχεδίου έξι σημείων», δήλωσε ο κ. Μπαν Κι-Μουν.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή αποστολή στο Κόσοβο, ο κ. Τσουρκίν διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν έχει ουδέτερο χαρακτήρα, ενώ πρόσθεσε πως οι προσπάθειες να αποδοθούν ευθύνες στο Βελιγράδι για όλα τα προβλήματα στο Κόσοβο, δεν έχουν νόημα.

«Έναν χρόνο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, η ανεργία αυξάνει και η οικονομία δεν έχει σημειώσει καμία πρόοδο, σε αντίθεση με το έγκλημα και την ανασφάλεια που αισθάνονται οι μειονότητες. Ο λόγος γι' αυτή την κατάσταση είναι η απουσία ενός συστήματος ασφαλείας, γι' αυτό και οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να παραμείνουν στο Κόσοβο», σημείωσε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή