«Φιλοδοξία της Τσεχίας, ως χώρας που ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι να μην επιτρέψει σε καμία περίπτωση διακοπή της διαδικασίας ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ε.Ε. θα διέπραττε το μεγαλύτερο λάθος των τελευταίων 20 ετών, αν αποφάσιζε την αναβολή της διαδικασίας ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους κόλπους της», δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός, κ. Μίρεκ Τοπολάνεκ.
«Θα περιοδεύσω σε όλη την περιοχή και θα προσπαθήσω προσωπικά να κάνω ό,τι μπορώ για να επιλύσω συγκεκριμένα προβλήματα κάθε χώρας στη φάση αυτή των σχέσεων με την Ε.Ε.», τόνισε ο κ. Τοπολάνεκ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα του Βελιγραδίου «Νόβοστι».
Σχολιάζοντας την εκτίμηση ότι, αν η Σερβία εντοπίσει τον καταζητούμενο για εγκλήματα πολέμου Ράτκο Μλάντιτς, θα συνεχίσει πολύ γρήγορα την πορεία προσέγγισης της Ε.Ε., ο πρωθυπουργός της Τσεχίας τόνισε ότι αυτή είναι «μερική αλήθεια» και ότι κατανοεί το πρόβλημα.
«Η Σερβία κατά την άποψή μου δεν πρέπει να παραιτηθεί από τις φιλοδοξίες της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εμείς τη στηρίζουμε πλήρως. Ωστόσο γνωρίζουμε πόσο δύσκολη είναι η πορεία ένταξης στην Ε.Ε.», ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας εκτίμησε ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια χάνουν την ελπίδα ότι θα φανεί φως στην άκρη του τούνελ, επειδή «ο ενθουσιασμός όσον αφορά τη διεύρυνση της Ε.Ε. κυρίως στα παλαιά κράτη - μέλη, εδώ και καιρό έχει σταματήσει».
«Πολλές χώρες ζητούν για διαφορετικούς λόγους επιβράδυνση της διαδικασίας διεύρυνσης, λόγω της μη επικύρωσης της συνθήκης της Λισαβόνας, της έλλειψης συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ή της οικονομικής κρίσης. Έτσι οι μεγάλες προσδοκίες που είχαν οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων δεν εκπληρώνονται», πρόσθεσε ο κ. Τοπολάνεκ.
Ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, είπε ότι αυτό αφορά την Κροατία, οι φιλοδοξίες της οποίας εμποδίζονται από το βέτο της Σλοβενίας στο άνοιγμα νέων διαπραγματευτικών κεφαλαίων, την ΠΓΔΜ, την οποία εμποδίζει η διαφωνία με την Ελλάδα, αλλά και τις υπόλοιπες χώρες τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία.
«Πρέπει να τονίσω ότι ενδεχόμενη αναβολή της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στις ευρωπαϊκές δομές θα ήταν μεγαλύτερο λάθος από της δεκαετίας του 1990, όταν η Ε.Ε. άφησε την περιοχή στην τύχη της», υπογράμμισε.