Αλ. Παπαρήγα: Δεξαμενή για την αφύπνιση των λαών ο βομβαρδισμός της Γιουγκοσλαβίας

Τρίτη, 24 Μαρτίου 2009 15:23
A- A A+

Τη θέση πως οι νατοϊκοί βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας αποτέλεσαν τη «δεξαμενή» για την αφύπνιση των λαϊκών μαζών εξέφρασε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, από το βήμα της διεθνούς διάσκεψης αντι-ιμπεριαλιστικών οργανώσεων στο Βελιγράδι.

Στη διάσκεψη, την οποία διοργανώνουν το «Φόρουμ Βελιγραδίου» και το «Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης», συμμετέχουν αντιπρόσωποι από 45 αντι-ιμπεριαλιστικά κινήματα και φορείς 45 χωρών.

Δηλώσεις της γ.γ. του ΚΚΕ για την Γιουκοσλαβία

Ακουστε τη δήλωση της κας. Παπαρήγα

Η κ. Παπαρήγα επισήμανε ακόμη ότι αν και η μάχη, στρατιωτικά ήταν άνιση, «βοήθησε σημαντικά τους λαούς, ιδιαίτερα της Βαλκανικής, της Ευρώπης, αλλά και γενικότερα, να αντλήσουν σημαντικά, κρίσιμα συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον τους».

Προέβη δε στην εκτίμηση πως «οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί εξελίσσονται σε όλα τα πεδία- οικονομικό, στρατιωτικό, πολιτικό- και μεταξύ ομάδων διαφόρων κρατών», ενώ επέκρινε το ρόλο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία και σημείωσε ότι θα ήταν λάθος να πιστεύει κανείς ότι η ΕΕ «έχει απογαλακτιστεί από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ».

Αναφερόμενη στην παγκόσμια οικονομική κρίση, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι τώρα παρουσιάζεται η ανάγκη για δυναμική πάλη των λαών. «Σήμερα, που οι καπιταλιστές και οι κυβερνήσεις τους τρέμουν στο άκουσμα της λέξης "κρίση", οι λαοί πρέπει να πάρουν κουράγιο από αυτή την αδυναμία του συστήματος, που είναι ικανή να λυγίσει τα κανόνια τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι για το ζήτημα που έχει προκύψει ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, «το κυριότερο δεν είναι το όνομα, αλλά η διασφάλιση των σχέσεων συνεργασίας και καλής γειτονίας, του απαραβίαστου των συνόρων των δύο χωρών και η εγκατάλειψη της αλυτρωτικής προπαγάνδας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή